ECB med ny forhøjelse på 0,5 procentpoint

ECB

Den europæiske centralbank hævede igen i dag renten med 0,5 procentpoint. Dermed er den toneangivende rente i ECB – indskudsrenten – oppe på 2,5%.

Det var på ingen måde en overraskelse, da ECB allerede på det foregående møde havde indikeret, at det var intentionen på de kommende møder.

Med dagens forhøjelse har ECB hævet renten 3 procentpoint på kun 6 måneder. Det er i historisk kontekst et voldsomt pengepolitisk forløb. Og kombineret med en enormt inflationschok og energikrise, så er det ganske imponerende, at eurozonens økonomi endnu ikke har set tilbage gang. Væksten er forsvundet, og økonomien vil udvikle sig trægt de kommende måneder. Men lige nu antyder bedring i en række normalt retvisende vækstbarometre, at der er en stigende sandsynlighed for at en egentlig tilbagegang kan undgås.

ECB vil sandsynligvis udvise lettelse over at inflationen allerede er faldet noget fra toppen på 10,6% i oktober til i dag 8,5%. Og pilen peger klart nedad gennem forår og sommer, hvor effekten af de store stigninger i energipriserne forsvinder ud af tallene.

Men den underliggende inflation er høj, og kerneinflationen er stadig tiltagende. Arbejdsmarkedet er stramt, og lønvæksten tager til. Samtidig betyder bedringen i nøgletal, at de værste økonomiske scenarier bliver mindre sandsynlige. Den udvikling kan måske tilskynde ECB til at hæve renterne mere, end den oprindeligt havde tænkt sig.

Vi venter også at de kommende par møder byder på renteforhøjelser medmindre de økonomiske signaler ændrer sig ret betydeligt. Vi venter, at ECB vil nå en rente på 3,25% sidst på foråret.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.