Nationalbanken hæver igen renten mindre end ECB

Nationalbanken

Nationalbanken har netop annonceret, at man ikke følger ECB en til en, men til gengæld kun hæver renten med 0,35 procentpoint.

Dermed lander indskudsbevisrenten på 2,10 pct. Det er dog stadigvæk den højeste indskudsbevisrente, som vi har set siden 2009. Den nyudnævnte nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen fik således kun 2 dage i stolen inden han aktivt måtte udvide rentespændet til euroen for at forsvare kronen.

Det er ikke nogen stor overraskelse, at Nationalbanken hæver renten en tand mindre end ECB for at lette presset på kronen. Nationalbanken måtte nemlig i sidste måned intervenere i valutamarkedet for 13,2 mia. kr. for at undgå en styrkelse af kronen. Det viser netop offentliggjorte tal fra valutareserven. Interventionerne i januar kommer efter et interventionsbehov på hhv. 5,8 mia. kr. i december og 3,7 mia. i november. Alt i alt et betragteligt beløb.

Kronen var ellers svækket en smule siden starten af året, og den handles i øjeblikket et stykke fra de historiske interventionsniveauer. Samtidig havde Nationalbanken formentlig fortsat rig mulighed for, at justere de danske renter i forhold til ECB, da der fra Frankfurt stadigvæk signaleres, at man hæver renten yderligere på det næste rentemøde. I Nykredit var dagens rentestigning på 35 bp derfor heller ikke vores hovedscenarie. Vi forventede, at de ville følge ECB en til en, og først udvide rentespændet i forbindelse med det kommende ECB-møde i marts. Vi havde dog påpeget en betydelig risiko for, at Nationalbanken ville udvide rentespændet allerede i forbindelse med dagens ECB-møde.

Det blev dermed til en lille gave til danskerne, der fortsat kæmper med rekordhøje energiregninger og en høj inflation. De pengepolitiske renter smitter nemlig af på renterne på danskernes lån. Men det ændrer ikke på, at rentestigningen generelt er hensigtsmæssig for dansk økonomi, der fortsat balancerer på kanten af overophedning. Rentestigningen er medvirkende til, at få inflationen under kontrol og vil over tid lægge en dæmper på det rekordstramme arbejdsmarked, som vi har i Danmark i øjeblikket. Dermed mindskes risikoen for en skadelig løn-prisspiral, der kan gøre de aktuelle inflationsudfordringer mere permanente.

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Chief Economist: Describes and defines the Danish economy in broad outline. Nykredit's Chief Economist is an active voice in the public debate and provides economic analyses put into perspective of the current political conditions.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde