15.000 boligejere indfrier deres fastforrentede lån

7. maj 2018: Totalkredit-kommentar af Chefanalytiker, Jeppe Borre.

Fristen er overskredet, og danskerne indfrier fastforrentede lån for godt 29 mia. kr. Det viser dagens tal fra realkreditinstitutterne over de samlede indfrielser. Den sidste dag inden fristen, som var sidste mandag, viste desuden lidt af en slutspurt.

 

Boligejerne vil opleve en generel større sikkerhed

Det svarer til, at i omegnen af 15.000 boligejere indfrier deres fastforrentede lån. Selvom det ikke kommer i nærheden af at blive tituleret som konverteringsbølge, så vidner den fortsatte aktivitet om, at der stadig er boligejere, som holder øje med mulige konverteringsgevinster.

Til sammenligning var konverteringsbølgerne på omkring 100 mia. i flere kvartaler streg i 2015 og i omegnen af 50 mia. i 2016.

Indfrielserne sker primært for at udnytte det lave renteniveau til at gå ned i rente, fx fra 3 % til 2 %. Det giver en lavere ydelse og et højere afdrag på lånet. Samtidig får boligejerne en bedre beskyttelse af friværdien, hvis renterne stiger, da værdien af boligejernes gæld i højere grad vil falde med et 2 %-lån end et 3 %-lån. De senere års massive konverteringsomfang bidrager dermed til en generelt større sikkerhed hos boligejerne og på boligmarkedet som helhed over for fremtidige rentestigninger.

 

Indfrielser i 2,5 %-lån kæmper med om at have flest indfrielser

Fastforrentede lån med 2,5 % og 3 % i rente står side om side om at have flest indfrielser. En nedkonvertering fra 3 % til 2 % står som en åbenlys attraktiv mulighed i øjeblikket. Det gør en direkte nedkonvertering fra 2,5% til 2% derimod ikke.

Når 2,5 %’erne alligevel står med helt fremme i feltet, skal det ses i lyset af, at der dels er væsentligt flere boligejere, som har et 2,5 %-lån end et 3 %-lån, dels at en nedkonvertering kan være en del af en større låneomlægning. Såfremt boligejeren med et 2,5 %-lån blandt andet står overfor at skulle optage et tillægslån, kan det i flere tilfælde betale sig at lægge det eksisterende 2,5 %-lån om i samme ombæring. Med det får man en samlet set lavere rente på sit realkreditlån og i flere tilfælde også en samlet set lavere bidragssats. Hertil følger en bedre beskyttelse af friværdien mod stigende renter.

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Tel: +45 44 55 25 51

Mobile: +45 26 81 22 75