300.000 boligejere står over for renteændring det kommende år

6. juni 2018: Totalkredit-kommentar af Chefanalytiker, Jeppe Borre.

Ifølge tal fra Nationalbanken står lån for mere end 440 mia. kr. hos boligejerne til at få ny rente inden for det kommende år. Det svarer til 29 % af alle realkreditlån hos de danske husholdninger.

 

Ingen umiddelbare tegn på stigende rente

I omegnen af 300.000 boligejere har god grund til at følge godt med i renteudviklingen det kommende års tid. Mange af boligejerne nyder i forvejen godt af en rente i negativt territorium, og der er ikke de store tegn på, at en rente i minus forsvinder over natten. Den europæiske centralbank holder renten i kort snor, men man skal naturligvis være indstillet på, at renten kan stige hurtigere og mere end forventet, hvis man har variabel rente.

 

Længere rentebinding er et hit hos boligejere

Selvom en del boligejere fortsat har variabel rente, så er omfanget af boligejere med renteændring inden for et år faldet markant. Boligejerne søger ganske enkelt mod længere rentesikring. Skruer vi tiden blot fire år tilbage, var der lån for 623 mia. kr., som stod overfor en renteændring inden for et år og udgjorde dengang 43 % af danskernes lån mod 29 % i dag. Længere rentebinding er lige nu et kæmpehit hos boligejerne. På fire år er andelen af fastforrentede lån gået fra 33 % til 43 % i dag. Samtidig er lån med rentetilpasning med mere end tre år mellem, fx F5, steget fra 6 % til 13 %. Det er især på bekostning af den helt korte rentebinding.

Vandringen fra kort til længere rentebinding blandt boligejere har stået på i en længere periode, og vandringen fortsætter sit stabile tempo og er endnu ikke på vej til at holde en vandpause. Alene i april var 70 % af lånetilbuddene i Totalkredit med fast rente. Kurserne på de fastforrentede lån er høje, og samtidig sætter nye låneregler begrænsninger for de mest gældssatte boligejere, som i højere grad end tidligere vil vælge rentesikring.

 

Hold øje med renteudviklingen

Med de nuværende muligheder og vandringen i mente er der god grund for boligejere med en kommende renteændring til også at holde øje med renteudviklingen på andre lån, end det de har i dag. Mange boligejere vælger at sadle om og sikre renten i længere tid, og vi forventer, at endnu flere følger trop i den kommende tid.

 Den højere rentesikring gør danskerne mindre sårbare, hvis renterne stiger, og boligpriserne falder. Det er positivt for boligmarkedet og for den finansielle stabilitet.

Kontakt

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Tel: +45 44 55 25 51

Mobile: +45 26 81 22 75