Boligejerne garderer sig mere og mere mod rentestigninger

30. maj 2018: Økonomisk kommentar af chefanalytiker, Jeppe Borre.

Boligejerne garderer sig mere og mere mod rentestigninger. Siden sidste år er fastforrentede lån hos boligejerne steget med 45 mia. kr. og udgør langt størstedelen af stigningen i danskernes lån. Den ultimative rentesikkerhed med den faste rente står således for 3%-point ud af den samlede stigning på 3,3%, viser dagens tal fra Nationalbanken.

Der er absolut ingen lån, som bare tilnærmelsesvist kommer i nærheden af de fastforrentede, når det kommer til boligejernes nuværende låneefterspørgsel. Særligt kombinationen af fast rente med afdrag dominerer i øjeblikket.

Boligejernes realkreditlån er i alt steget med 50 mia. kr. siden sidste år. Her står fast rente med afdrag for 39 mia., mens den afdragsfrie variant stiger 6 mia. kr. Variabel rente med afdrag stiger 13 mia. kr., mens variabel rente uden afdrag falder med 8 mia. kr.

Andelen af fastforrentede lån hos boligejerne er i dag knap 43%. Sidste år lød andelen på 41% og for fire år siden på 33%. Også de afdragsfrie lån er i frit fald og udgør i dag 47% mod 56% for fire år siden. Den større andel af fastforrentede lån samt lån med afdrag gør danskerne mindre sårbare, hvis renterne stiger, og boligpriserne falder. Det er positivt for boligmarkedet og for den finansielle stabilitet.

Flere boligejere følger trop
Vi ser intet til hinder for, at endnu flere boligejere vælger sikkerheden til på lånet i den kommende tid.

Senest sender politisk uro i Italien kurserne på de fastforrentede lån yderligere i vejret og gør det endnu mere attraktivt. Aktuelt er det muligt at optage et 30-årigt 2%-lån stort set uden kurstab tæt på kurs 100. Samtidig har lånet med historikkens laveste 30-årige rente på 1,5% igen meldt sin ankomst.

God Skik for Boligkredit begrænser herudover muligheden for at optage lån med variabel rente og afdragsfrihed for de mest gældsatte boligejere fra årsskiftet. Vi kan se, at det allerede har en indflydelse på, hvilke lån boligejerne vælger i 2018, hvor rentesikkerheden tager yderligere et nøk op.

Kontakt

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Tel: +45 44 55 25 51

Mobile: +45 26 81 22 75