Hvert femte lån har negativ rente fra på søndag

29. juni 2018: Økonomisk kommentar af chefanalytiker, Jeppe Borre.

I weekenden følger en ny rente på mange danske boligejeres og virksomheders realkreditlån med variabel rente, og renter i negativt territorium præger i høj grad billedet.

 

Lån med negativ rente har vokseværk

Fra på søndag har lån for næsten 230 mia. kr. i Totalkredit og Nykredit en rente i negativ. Det svarer til lige knap 20% af det samlede udlån og er aldrig set højere.

For et kvartal siden havde 219 mia. kr. lån en negativ rente i Totalkredit og Nykredit, som svarede til i underkanten af 19%.

Flere og flere boligejere såvel som virksomheder oplever at få en rente i negativ på det lånet, hvor mængden stiger i øjeblikket for hvert kvartal, der går. Det skyldes del, at en del lån fortsat rentetilpasses i negativt territorium, samt at nye realkreditlån med korteste rentebinding har en rente i minus.

Godt 100 mia. af lånene med en rente i negativ er lån til boligejere, mens lidt mere end 125 mia. er lån til virksomheder.

Vi oplevede for første gang negative renter på realkreditlån i 2015, og det har på ingen måde vist sig som en døgnflue. Mængden stiger blot for hvert kvartal og når altså nu nye højder.

 

Stadig positiv ydelse på lånet

Den gennemsnitlige negative rente er på -0,19%. Blandt boligejeres lån er den laveste rente på -0,29% på F-kort. Selvom renten er negativ, er der fortsat en positiv ydelse på lånet som følge af bidrag samt afdrag, såfremt lånet er med afdrag. I øjeblikket bliver nye F-kort samt Ciborlån til virksomheder desuden udstedt med negative renter.

En negativ rente på lånet oplever boligejere og virksomheder i form af en lavere ydelse eller et højere afdrag på lånet. Med de nuværende renter er der årligt tale om, at boligejere og virksomheder får omkring 430 mio. kr. i negativ rente på lånene. På flere af lånene ændrer renten sig dog inden for det kommende år.

 

Renter i minus er et udtryk for generelt lave renter

Det store omfang af lån med minusrenter er et udtryk for et generelt lavt renteniveau – også på lån med længere rentebinding, som boligejere og virksomheder i høj grad efterspørger i øjeblikket.

De fastforrentede lån handles til ekstremt skarpe kurser, og netop fast rente udgør langt størstedelen af lånetilbuddene i øjeblikket. Således har 2 ud af 3 lånetilbud i Totalkredit været med fast rente i 2018.

 

 

Sådan oplever boligejere og virksomheder en negativ rente på realkreditlånet:

 - På rentetilpasningslån, som F1 og F3, oplever man den negative rente i form af en lavere ydelse og evt. højere afdrag.

- På variabelt forrentede obligationslån, som F-kort, RenteMax og Ciborlån, oplever man den negative rente i form af et øget afdrag - også selvom lånet er afdragsfrit.

Kontakt

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Tel: +45 44 55 25 51

Mobile: +45 26 81 22 75