Frygt for eskalerende handelskrig sender kursen på 2%-lånet op mod 100

Den 02. juli 2018: Nykredit-analyse af bolig- og formueøkonom, Mira Lie Nielsen.

I disse dage snuser det 30-årige 2%-lån igen til kurs 100. Tirsdag formiddag ligger kursen på 99.7 efter tre uger med næsten uafbrudt stigning. Samtidig ser vi et 1,5% lån, som med en kurs på 95,9, er blevet betydeligt mere attraktivt.

 

God nyhed for nogle boligejere 

Et globalt rentedyk skubber danske realkreditrenter ned og smitter derigennem positivt af på de danske boligejere. Det er isoleret set en god nyhed for boligejere, som står foran en låneomlægning eller for boligkøbere, der skal optage et realkreditlån. Stigende kurser giver nemlig kontante besparelser, når lånet optages.

I løbet af de seneste tre uger har det globale renteniveau fået et tryk og har fået kurserne på fastforrentede realkreditlån op. I midten af juni lå kursen på 2%-lånet omkring 98,3 og i kraft af, at den lige nu rammer kurs 99,7, er der tale om en stigning på knap 1,5 kurspoint. En kurs så tæt på 100 betyder, at kurstabet er lavt. Kurstabet i forbindelse med optagelse af et nyt fastforrentet 2%-lån er på tre uger reduceret med i omegnen af 14.000 kr. pr. lånt mio. fra omkring 17.000 kr. til 3.000 kr. i de seneste dage. Selvom en 30-årig rente på 2% til kurs 98,3 som udgangspunkt et rigtigt fornuftigt lånevalg, så er den seneste kursstigning bestemt værd at tage med, når drømmeboligen købes, eller lånet lægges om.

Den 31. juli er næste opsigelsesfrist for boligejere med fastforrentede lån og for boligejere, der skal have rentetilpasset lånet 1. oktober. De meget flotte kurser, som vi ser i disse dage, gør, at det kan være en god idé at ringe til banken i dag fremfor at vente fx til, når man kommer hjem fra sommerferie. Udviklingen den seneste tid viser tydeligt, at noget som er yderst attraktivt den ene uge, kan se anderledes ud ugen efter. Derfor anbefaler vi også at lave en faskursaftale, så kursrisikoen elimineres i perioden frem til udbetalingen.

 

Derfor stiger kurserne

De stigende kurser på fastforrentede realkreditlån skyldes et nyt nedadgående pres på renterne. Hovedårsagen har grobund i frygten for eskalering af Donald Trumps handelsfejde med omverdenen, som vi er gået ind i en afgørende uge for. Fra fredag vil en række kinesiske varer være underlagt en ny amerikansk importtold. Kina vil samme dag indføre en tilsvarende pakke på amerikanske varer – et modsvar som Donald Trump frygtes at indføre mere alvorlige handelsrestriktioner på ryggen af. Sideløbende truer den amerikanske præsident med mertold på importerede biler, hvilket især er en bekymring i Europa og navnlig i Tyskland. Investorer rundt om i verden er derfor generelt bekymrede for en mere alvorlig amerikansk protektionisme, da det vil betyde lavere vækst og aktiekurser. Derfor søger investorerne igen mod tryggere havne, og det er blandt andet dansk realkredit.

Desuden er der på europæisk jord godt nok i går faldet ro på den politiske situation i Tyskland, og et valg er afværget, men der er fortsat en usikker politisk situation i Italien. Det spiller også ind på den øgede sommerappetit efter realkreditobligationer.

Kontakt

Mira Lie Nielsen

Housing Economist: Advises and inspires homeowners - on housing financing and prices, forecasts and advisory recommendations on household wealth and debt. 

Tel: +45 44 55 25 50

Mobile: +45 41 24 98 37