Jobvækst i USA på den bløde side i august

Amerikanske jobtal ramte under forventninger.

Der spores lidt træghed i jobvæksten i august – det blev kun til en fremgang på 130.000 nye job, 30.000 færre end ventet på forhånd. Arbejdsløsheden landede på 3,7% - uændret fra juli måned.

Dagens tal er ovenikøbet ekstraordinært styrket af den offentlige jobskabelse på 34.000. 25.000 af dem er ansættelser relateret til den 10-årige folketælling, der frem mod maj 2020 ventes at generere 500.000 midlertidige jobs i USA.Det bidrager bare til et endnu svagere indtryk af rapporten.

De seneste måneders voldsomme eskalering af handelskrigen har skabt dybe bekymringer om væksten, og jobvæksten er dog også taget af over det seneste års tid. Men dagens tal giver ikke et indtryk af, at økonomien er ved at kollapse.

Industrien i USA begynder dog at vise tegn på skrammer fra konflikten med Kina. Det afspejlede sig tidligere på ugen med kraftigt fald i erhvervstilliden i industrien, og beskæftigelsen har generelt også været på den sløve side i de seneste måneder. Og effekterne tager tilmed yderligere til over de kommende måneder, da bygen af gensidige handelspolitiske angreb i august måned, som indfases gennem september, oktober og december endnu ikke er slået igennem i nøgletallene. Risikoen til væksten er derfor stadig på nedsiden.

Med usikkerheden om effekterne af handelskrigen og intensiteten i den global vækstafdæmpning, så venter vi også, at Federal Reserve vil sænke renten i både september og oktober for at forsøge at sikre amerikansk økonomi mod en mere alvorlig nedtur. Og med en underliggende inflation, der stadig ligger et godt stykke under målsætning, så er det svært at se, hvad der skulle holde centralbanken tilbage. Dagens lidt bløde tal bidrager kun til at styrke den forventning.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Farten på boligmarkedet er aftaget

Boligsiden har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på huse i september.
Økonomiske analyser | 4 min

Vismænd nedjusterer forventningerne til boligmarkedet i ny rapport

De Økonomiske Råds vismænd har netop offentliggjort deres efterårsrapport, som bl.a. indeholder deres forventninger til udviklingen i boligpriserne (huse og ejerlejligheder samlet set) i år og i de kommende år.
Økonomiske analyser | 3 min

Amerikansk jobskabelse holder skindet på næsen

Jobtal fra USA holder skindet på næsen – kan tage toppen af bekymringerne for amerikansk økonomi.