Et grønnere Nykredit: "Vi stoppede snakken og trak i arbejdstøjet"

Solceller, strøm fra vindmøller og en reduktion af vores CO2-udledning på 80 %. Det er ikke konkrete eksempler, Kristian Højland mangler, når han skal forklare, hvorfor han går stolt på arbejde i den grønne sags tjeneste i Nykredit.

Han vil ikke gå så vidt som at kalde sig en klimatosse. Alligevel er man ikke i tvivl om det store engagement for at skabe et grønnere Nykredit, når man taler med Kristian Højland. Til dagligt arbejder han i Nykredits Procurement & Facility Management-afdeling, og skåret ind til benet er hans job at gøre Nykredit mere klima- og miljøvenlig. Det har han gjort sammen med et hold af kolleger på tværs af Nykredit i mere end syv år.

Reelle forandringer har skabt resultater

For ham er det særligt én ting, der har gjort en forskel for, at Nykredit i dag har så flotte resultater på den grønne konto:

"I Nykredit besluttede man sig for at stoppe med at snakke, og begyndte i stedet at handle. I 2012 satte vi os målet om at reducere vores CO2-udledning med 65 % inden udgangen af 2020 – og så trak vi i arbejdstøjet," siger Kristian og fortsætter:

"Vi opsatte de første solcelleanlæg på vores bygninger, vi konverterede til at bruge LED-belysning, hvor det gav værdi, og vi besluttede at købe strøm garanteret fra vindmøller for at nævne nogle eksempler. Hvor mange andre virksomheder bare ville købe CO2-kreditter, har vi lavet nogle reelle forandringer, som selvfølgelig har kostet, men som både giver gevinst på den korte bane i form af langt mindre CO2-udledning og på den lange bane rent økonomisk."

Alle gode idéer til, hvordan vi bliver grønnere, er velkomne. Det er fx på baggrund af et indspark fra en kollega, at vi i dag bruger bio-service i kantiner, når vi ved særlige lejligheder ikke kan bruge almindeligt bestik.

Kristian Højland, Procurement & Facility Management i Nykredit

"Vi skal gøre det nemt for kollegerne at gøre en forskel"

Og det fornuftige aspekt er vigtigt, mener Kristian:

"Det skal give mening, og der skal være sund fornuft i det, vi sætter i værk. I virkeligheden synes jeg, det handler om, at vi skal gøre det nemt at gøre en forskel. Vi skal væk fra, at det pr. default handler om at forbruge, men at det i stedet er det mest bæredygtige valg, der er det automatiske førstevalg. Så kommer vi langt," lyder det fra Kristian.

Ifølge Kristian er print et godt eksempel. Det skal naturligvis som udgangspunkt være dobbeltsidet print, og kun hvis der er særlige grund til enkeltsidet print, skal det aktivt vælges til, mener han.

Og så giver han en klar opfordring:

"Alle gode idéer til, hvordan vi bliver grønnere, er velkomne. Det er fx på baggrund af et indspark fra en kollega, at vi i dag bruger bio-service i kantiner, når vi ved særlige lejligheder ikke kan bruge almindeligt bestik."

Det næste grønne slag

Hos Kristian fortsætter opgaven med at gøre Nykredit grønnere. På hans "to do-liste" står blandt andet nye solcelleanlæg på Nykredits lokationer i Høje Tåstrup – en opgave, der har krævet forhandlinger med både kommune og udlejer, men som nu bliver en realitet.

Og så glæder Kristian sig til at være med til at udbrede de grønne ambitioner til kunderne i endnu større omfang.

"Her kan vi virkelig gøre en forskel. Det bliver jeg da stolt over," lyder det fra Kristian.

Kom godt videre

A greener Nykredit

In Danish only.
Read more (in Danish only)

Forenet Kredit afsætter 200 mio. kr. til grøn omstilling

In Danish only.
Read more (in Danish only)