Portræt: Spåmanden fra Løkken

Han kørte markræs som teenager og kunne få en Morris Mascot op på 147 km/t. Han er fra Løkken og siger egentlig ikke så meget. Mød Jacob Isaksen - manden, der spår om boligpriserne i Nykredits populære boligprisprognoser.

Skal man fra sin lejlighed på Vesterbro i København og til sit sommerhus i Dronningmølle på Nordsjælland med offentlig transport, skal man først med bybus, så med S-tog, så med lokalbane og så endelig gå en halv times tid.

Men den tur afholder ikke Jacob Isaksen, seniorøkonom og boligmarkedsanalytiker i Nykredit Markets, fra at tage kæreste og to småbørn med i sommerhus, så ofte det kan lade sig gøre. En bil ejer han nemlig ikke – selvom hans far er mekaniker med eget værksted, og Jacob Isaksen kørte markræs allerede fra teenageårene. 

"I mine spæde teenageår fik min far en gammel Autobianchi A112 ind til skrot. Det kunne ikke betale sig for ejeren at få skiftet koblingen, der var gået. Min far og jeg brugte så det meste af en lørdag på at skifte koblingen i bilen, hvorefter jeg kunne indtage en af de omkringliggende marker til ræs." 

Som boligmarkedsanalytiker i Nykredit Markets er hans primære fokus at analysere udviklingen på boligmarkedet i Norden – og specielt i Danmark. Den viden skal så videreleveres internt og eksternt gennem forskellige kanaler. Derudover er han talsmandsvikar for Nykredits boligøkonom, der er på barsel. En opgave, han modtog med blandende følelser.

"Jeg kan egentlig bedst lide at sidde for mig selv på bagerste række og ikke blive betragtet. Jeg har ikke noget behov for at stille mig op i lyset til offentlig skue. Så at vikariere som talsmand i medierne har været en stor udfordring, som jeg lærer enormt meget af," siger Jacob Isaksen. 

Og der er rift om ham. Mere end halvdelen af danskerne bor i ejerbolig, og boligpriser er noget, der interesserer danskerne. Nykredits boligprisprognoser, som Jacob Isaksen står bag, er populære blandt journalister og på sociale medier – og blandt kolleger.

"Der kommer fra tid til anden kolleger forbi og lige skal have et råd med på vejen, eller som har brug for noget lokal boligmarkedsstatistik, som de skal bruge i et huskøb eller –salg. At de bruger mig i privat sammenhæng må jo betyde, at de har tiltro til det, jeg formidler ud. Det er motiverende, da det minder en om, at man arbejder med noget, som betyder noget for folk, og at det ikke bare er tørre tal og statistik," siger Jacob Isaksen. 

 

INTERVIEW PÅ NORDJYSK

Men pludselig at skulle tale med journalister og se sit navn i aviserne på daglig basis har været noget andet for ham.

"I medierne henvender jeg mig først og fremmest til Hr. og Fru Danmark. Så i stedet for at være så akademisk, som man som økonom let kan forfalde til, skal man kunne kommunikere i et sprog, som alle kan forstå," siger Jacob Isaksen.

Og for Jacob Isaksen er det sprog nordjysk.

Han voksede op lidt nord for Løkken. Senere flyttede han til Aarhus for at læse økonomi, og da han efter endt studietid fik job i Nationalbanken, rykkede han til København. Hjemme i Løkken drev familien et mekanikerværksted og en tankstation. Forældrene arbejdede meget, og når Jacob Isaksen kom hjem fra skole, var der meget tid til ham selv. Han så en del tv og trivedes i det hele taget med sit eget selskab. Og med biler. Den anden bil, han selv sad bag rettet i, var en Morris Mascot.

"Da jeg fyldte 18 år, havde min far fået fat i en Morris Mascot – det var favoritbilen nr. 1! Min far gjorde det ret klart: Bilen var hans, men jeg måtte køre i den. Og det gjorde jeg så – ret meget endda, og ofte så hurtigt, den kunne køre."

"Jeg pressede på for at få motoren skiftet fra en 1000 kubik til en 1275 Cooper S. Det blev heldigvis ikke til noget. Jeg kunne med de 1000 kubik få mascotten op på 147 km/t på en god dag. Det var med livet som indsats at køre i den, så en ”naturlig” hastighedsbegrænsning, var nok en meget god ting," siger han og smiler.

For nylig solgte faren bilen.

"Da jeg så mascotten i julen hjemme ved mine forældre og vidste, at den var på vej videre, kneb jeg sgu en tåre. Mascotten var en rigtig stor del af mig og min identitet i mine gymnasieår. I dag føles den tid som et helt andet liv, og jeg kan nogle gange have svært ved at genkende mig selv fra den tid. Jeg var også langhåret og havde et stort krøllet hår, der tiltrak en del opmærksomhed," siger Jacob Isaksen.

 

I GYMNASIET LÆRTE JEG AT SMILE TIL FOLK

I dag sidder han i blå skjorte og jakkesæt, og håret er kort. Ordene falder langsomt, for Jacob Isaksen er en stilfærdig type. Det har voldt ham nogle problemer i tidens løb.

"Jeg har brug for at forstå noget, før jeg taler. Og jeg er grundig. Det betyder også, at jeg kan være lidt ordknap, når jeg møder folk, og det har fået mange til at opfatte mig som arrogant. Selv min kæreste – som jeg nu har kendt i 7 år, har sagt, at hun syntes, at jeg virkede arrogant de første gange, hun mødte mig. Nu kender hun mig og ved, at det bare er, fordi jeg er genert."

Siden gymnasiet har Jacob Isaksen arbejdet med ikke at blive misforstået på grund af et sindelag, som mange nok vil betegne som introvert. Et sind han i følge flere forskere deler med op mod halvdelen af os, så det er ikke noget, han er alene med.

"For ikke at virke arrogant, forsøger jeg ikke at virke genert. Det er ved at hilse på folk, smile og være imødekommende, når de henvender sig til mig. I gymnasiet lærte jeg at smile til folk, så smiler de oftest igen. Jeg kan stadig huske første gang, jeg forsøgte dette over for en, som jeg kendte perifært og mødte på gaden. Rigtigt nok, så smilede hun igen. Det er en sandhed, at den korteste afstand mellem to personer er smilet," siger Jacob Isaksen.

 

7. august 2017