Portræt: Fra taberholdet til cheføkonom

Han kan med nød og næppe nævne to decimaler på Pi og ejer ikke en lommeregner. I skolen var han en vildbasse, og skal han nævne et yndlingsfag, bliver det dansk. Mød cheføkonom Tore Stramer.

I september 2000 mødte en ung Tore ind til første skoledag på økonomistudiet på Københavns Universitet.

”Vi var syv hold, der startede på økonomi. Jeg var på hold nummer syv, som vi selv lidt kækt kaldte for taberholdet. Det var alle os, der ikke havde matematik på et højt nok niveau. Vi var 30, der startede på hold syv. Vi var otte, der gennemførte.”

Og det lå da heller ikke i kortene, at Tore skulle gå økonomiens vej.

Han er født og opvokset i Høruphav på Als, hvor han gik i den lokale folkeskole og derefter på gymnasiet i Sønderborg.

”Jeg var ham drengen, der altid prøvede grænser af og fik lærerne på nakken. Jeg kunne egentlig godt lide at gå i folkeskole, men det var ikke på grund af timerne. Jeg var mere interesseret i at blive bedst til fodbold, klatre i træer og spille guitar,” siger Tore.

”Jeg var ikke vild med hverken matematik eller andre naturfaglige fag. I det hele taget interesserede skolen mig ikke rigtigt. Jeg tror nok, at jeg overraskede alle ved at få 11 i både skriftlig og mundtlig dansk i gymnasiet. Jeg ved ikke, hvad fanden der foregik – jo, det blev lige pludseligt interessant, og der gik konkurrence i den – jeg ville være bedre end de andre,” siger han og griner.

Hvor mange decimaler kan du på pi?
”Øh, to tror jeg. Er det ikke 3,14?”

Efter gymnasiet tog Tore til åbent hus på Odense Universitet.

”Min bedste kammerat var vild med samfundsfag og økonomi, og så tog jeg med ham ind at høre om det, fordi det var hyggeligt at følges. Det lød meget sjovt, og jeg startede samme sommer, og så fik jeg ellers et wakeupcall. Stædigheden fik taget i mig, og så var det bare snuden i sporet der ud af,” siger Tore.

Seks et halv år senere startede han som boligmarkedsanalytiker i RD, tog et skift til Danske Bank som makroøkonom, videre til Nykredit som danmarksøkonom inden udnævnelsen som cheføkonom sommeren 2016. En titel han kun deler med en snes andre økonomer i Danmark.

 

Det er nok stukket lidt af med Queen …

Det var stædigheden og en voksende interesse for makroøkonomi, der fik Tore gennem økonomistudiet. Og en evne til at terpe. En evne han også bruger i fritiden.

”Når jeg gør noget, gør jeg det grundigt. Næsten så det bliver for meget. Fx mit guitarspil – jeg kan øve solen sort og tager det helt ud. Jeg har syv guitarer og guitarudstyr som en professionel. Omvendt ejer jeg ikke en lommeregner.”

Passionen har gjort Tore til en habil guitarist, der kan spille stort set alt. Også de mere avancerede guitarsoli. Gerne med Brian May, der er kendt som guitaristen fra Queen.

”Jeg har været vild med Queen siden første gang, jeg hørte dem. Det er nok stukket lidt af. Fx har jeg lige købt et fotografi af dem til flere tusinde, fordi det bare skulle være dét.”

Hvor mange tusinde?
”Det var under ti.”

Og nu hænger det så hjemme i lejligheden på det ydre Frederiksberg, hvor han bor til leje med sin kæreste og deres to små piger. Tore vil gerne give sine piger en opvækst, der minder om sin egen på Als.

”Jeg vil trække i retning af, at vi flytter ud, hvor der er en have og noget, der minder om et lille samfund. Og så bliver det med et fastforrentet lån. Jeg tror på, at når vi om 30 år kigger tilbage, så vil man synes, at 2 pct. var lavt,” siger Tore.

 

Man bliver altså lidt talblind af at sidde her i København og glo på en skærm

Selvom Tore nu bor i København på syttende år, er han stadig sønderjyde, og det tænker han over hver dag, når han cykler ind til skrivebordspladsen på Kalvebod Brygge 47.

Har du haft en ambition om at blive cheføkonom?
”Da jeg på studiet begyndte at interesse mig for makroøkonomi, syntes jeg, at en cheføkonom var det ypperste, ypperste. For at tale rent ud af posen – da jeg startede i RD i 2006, havde jeg en ambition om at blive cheføkonom."

Hvad er en god cheføkonom?
”Hvis jeg går ned i Nykredit Bank for at holde møde med min rådgiver, vil jeg gerne møde en fagligt stærk, dygtig og oprigtig rådgiver. Og det er min tilgang til mig selv som cheføkonom. Det lyder måske nemt, men det er det ikke.”

”Det her med økonomi kan hurtigt blive politisk. Der er mange interesser, og bølgerne kan let gå højt.”

Hvem er Danmarks bedste cheføkonom?
”Altså jeg har en klar strategi for, hvad jeg gerne vil. Den personlighed, jeg lægger i det, er den lille frygtløse dreng fra skolegården, der holder på sit, men også har en høj grad af faglighed og soberhed. Og så ellers ikke være så bange for, at det, jeg siger, ikke altid passer ind i alle andres agenda,” siger Tore.

Men hvem er Danmarks dygtigste cheføkonom?
”Jamen, det skal jeg selvfølgelig være på et tidspunkt. Tidligere var det særligt de der popidoløkonomer, jeg stilede efter. Men som jeg er blevet ældre, kan jeg godt lide de mere fagligt tunge universitetsøkonomer. Michael Svarer, Torben Tranæs og Torben M. Andersen. Jeg ved, at de er meget fagligt ærekære om det, de laver.”

Med mere end 1.500 medieomtaler de seneste år, fylder den eksterne del af jobbet en del for Tore, men det interne har en stor plads i hans opfattelse af det at være cheføkonom.

”Når kunderne læser mit navn i avisen, vil jeg gerne have, at de tænker: Det er en dygtig person, en vi stoler på, der er stor troværdighed, og vi kan egentlig godt lide ham. Sådan skal det også være internt. Jeg går ikke ind for at pisse territoriet af med min titel. Jeg vil meget hellere respekteres for, at jeg kan mit område,” siger han.

En del af nøglen til at kunne sit område ligger i følge Tore i at lytte til menneskerne bag tallene.

”Man bliver altså let lidt talblind af at sidde her i København og glo på en computerskærm. Der hvor det bliver sjovt er, når man er ude at tale med folk og får et førstehåndsindtryk af, hvordan det fx går med landbruget i Vestjylland eller industrien i Sønderjylland,” siger han.

”Som økonom har man en distance. Som en radiograf, der kigger på røntgenbilleder hele dagen - man glemmer måske lidt, at der er rigtige mennesker bag tvangsauktioner og ledighedstal.”

Nu er du så cheføkonom – hvad så nu?
”Jamen, så skal jeg jo sørge for at blive en god cheføkonom.”

 

 30. marts 2017