Nationalbanken henter endnu 13 mia. kr. i krisefinansiering

En mand og kvinde snakker forretning

Med dagens udskydelse af a-skatte- og momsindbetalinger er finansieringsbehovet vokset yderligere i år

Nationalbanken har endnu engang stor succes med at kradse penge ind til statskassen for at dække hjælpepakkerne. 13 mia. kr. blev det til i dagens udstedelser af skatkammerbeviser, som er lån med varighed på under et år. Der var bud for 26 mia. kr., og det understreger, at den danske stat indtil videre har ganske let ved at kradse penge ind til statskassen.

Regeringen har her til morgen udskudt a-skatte- og momsindbetalinger for august, september og oktober med op til et halvt år. Det øger i sig selv finansieringsbehovet yderligere i efteråret med op imod 92 mia. kr. Da likviditetstiltagene her har begrænset varighed, vil Nationalbanken sandsynligvis finansiere dem med skatkammerbeviser eller udenlandske lån, som Nationalbanken indtil udgangen af april havde hentet knap 90 mia. kr. hjem i.

Sund og robust økonomi går Danmark i stand til at hente finansiering uden større problemer
Danmarks økonomi er stærk og robust, og de offentlige finanser er sunde. Det kommer os til gode nu, hvor vi skal på lånemarkedet for at hente finansiering til krisepakkerne.

Nationalbanken har over de seneste to måneder løbende polstret statskassen, og det er sket uden større problemer. Renterne, som staten skal betale, er ganske vist en smule højere, som en konsekvens af udsigten til at mange lande skal på lånemarkedet og låne betydelige beløb. Men den danske stat låner stadig til negativ rente, og det viser en stærk tiltro til, at den danske økonomi kan håndtere krisen, og at den danske stat er i stand til at tilbagebetale sin gæld.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde