Vareeksporten steg i juni i takt med genåbningen på de europæiske eksportmarkeder

Container skib

Både vareeksporten og -importen gik frem for anden måned i træk i juni, og det peger på øget aktivitet i takt med, at mange økonomier i Europa er genåbnet.

Vareeksporten ekskl. brændsel, skibe og fly steg med 2,2% i juni, mens importen steg med 3,1%. Vareeksporten ligger nu ”blot” 6,2% under niveauet i januar og februar. Set i lyset af den nedlukning, der har været på eksportmarkederne og i mindre grad herhjemme er det en ret stærk position.

- Det er et stærkt tegn at eksporten stiger for anden måned i træk. Det tyder på, at tiltagende aktivitet på de europæiske eksportmarkeder giver øget dansk afsætning. Stigende industriproduktion i vores aftagerlande er godt nyt for danske virksomheder, der producere inputs til den produktion.

- Aktiviteten er tiltagende på eksportmarkederne, og pilen peger nu opad for dansk eksport. Industriens ordrebeholdning er stigende og det betyder udsigt til mere aktivitet i erhvervet.

Også importen gik frem. Det er især transportmidler og industrivarer til produktionen herhjemme, men danskernes store forbrug herhjemme betyder også flere importerede varer.

Svækket søfragt og rejseaktivitet trækker overskuddet på tjenestehandelen ned i 2. kvartal
Handelen med tjenester gik meget tilbage i 2. kvartal. Isæt transporttjenesterne er ramt, og det gælder både fragt af varer, men også personfragt.

- Nedlukningen stort set verden over lagde en stor dæmper på både fragten af varer og rejser. Det har kvalt en stor del af danske indtægter fra søfragt og rejseaktivitet. Men da store dele både fragt af varer og tjenester også sker ved at importere tjenester – fx leje af skibe eller rejser med udenlandske flyselskaber, går overskuddet på tjenestehandelen ikke tilbage i samme omfang.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde