Nationalbankens intervention i maj peger på rentenedsættelse...i 4. kvartal

Mennesker set oppefra som sidder omkring et bord

Vi venter, at Nationalbanken nedsætter renten med 10bp i 4. kvartal

Nationalbanken intervenerede i maj for DKK 22,2 mia. for at modvirke tendensen til en styrkelse af DKK over for EUR, der særligt siden årsskiftet har testet et stærkt niveau under 7,44. Nationalbanken har købt udenlandsk valuta mod DKK, men da Nationalbanken samtidig har nedbragt udenlandske lån for 5 mia. kr., er valutareserven øget med DKK 17,2 mia. til DKK 455,9 mia.

Det er fjerde måned i træk, at Nationalbanken har interveneret i valutamarkedet, og siden februar har Nationalbanken nu samlet set interveneret for DKK 41,8 mia. kr., hvoraf DKK 17 mia. fandt sted i marts, DKK 2,2 mia. i april og altså 22,2 mia. kr. i maj.

Spørgsmålet om, hvorvidt Nationalbanken snart sætter renten ned for at dæmme op for den stærke krone, presser sig derfor natuligt på. Der er ikke en fast formel for, hvor længe eller for hvor store beløb Nationalbanken vil intervenere, før en rentenedsættelse kommer på tale. Vi fastholder vores syn på, at der i den aktuelle situation stadig er rum for, at Nationalbanken kan intervenere for en stund endnu – og flere forhold taler for, at det vil være oplagt at købe både udenlandsk valuta og tid.

For det første vil fortsat intervention fylde drænet i valutareserven op fra sidste forårs forsvar af kronen. Der findes ganske vist intet eksplicit mål for valutareservens størrelse, men den har – med undtagelse af kronepresset i 2015 – ligget omkring de 460 mia. kr. Og en endnu større valutareserve kan nemt ”forsvares” med forøgelsen af den danske handel med varer og tjenester. Og sidste år blev der interveneret for mere end 83 mia. den anden vej – altså langt mere end der foreløbigt er brugt i år for at dæmpe styrkelsespresset.

For det andet vil interventioner tilføre likviditet til det danske kronemarked i en tid, hvor euroområdet svømmer i likviditet. Siden coronakrisen har de korte danske pengemarkedsrenter ligget omkring Nationalbankens (ekstraordinære) udlånsrenter, mens euroområdets korte pengemarkedsrenter ligger omkring ECB’s indlånsrenter. Øget kronelikviditet (i tilstrækkeligt omfang) kan trykke de korte danske pengemarkedsrenter ned, og det vil bidrage til at dæmpe kronepresset. Det implicitte rentespænd er allerede reduceret noget, og det taler for, at interventionsbehovet i de kommende måneder ikke bliver voldsomt.

Endeligt er vi en situation, hvor der er grund til at være tålmodig. Verdensøkonomien går gennem store forandringer, og der er usikkerhed om, hvordan de store centralbanker – Federal Reserve i USA og ECB – agerer i de kommende måneder i takt med, at pandemiusikkerheden reduceres. Det giver god mening at afvente mere normale tilstande, når vaccinationsprogrammerne forhåbentligt har nået de ønskede mål.

Interventioner er dog ikke det rette instrument til et varigt pres på kronen. Så hvis selv et moderat interventionsbehov vedbliver i flere måneder – også efter at øget kronelikviditet ikke dæmper pengemarkedsrentespændet til euroområdet tilstrækkeligt – vil Nationalbanken ty til en rentenedsættelse.

Vi venter, at Nationalbanken i 4. kvartal 2021 nedsætter både folio- og udlånsrenten med maksimalt 10bp. Det vil have et mindre gennemslag på de danske markedsrenter, og det er sandsynligt, at terminerne i EUR/DKK igen handles med en fradrag frem for som med et tillæg.

Det giver sig selv at interventionsbehovet frem til 4. kvartal kan fremrykke, udskyde eller helt fjerne behovet for renteændringen. Men efter vores vurdering er det sandsynligt, at et moderat styrkelsespres på kronekursen fortsætter i de kommende måneder. Men vi ser ikke et tvingende behov for en hurtig rentejustering – heller ikke efter dagens interventionstal. Men hvis 20 mia. også er behovet i de kommende måneder, kommer rentesænkningen tidligere, end vi aktuelt vurderer.

 

DISCLOSURE OG DISCLAIMER
Dette materiale er udarbejdet af Nykredit Markets, der er en del af Nykredit Bank A/S. Nykredit Bank A/S er en finansiel virksomhed, der er under tilsyn af Finanstilsynet.
Materialet blev færdiggjort og første gang frigivet til distribution på den på forsiden af analysen angivne dato.
For yderligere information se venligst vores disclosure og disclaimer

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.