Antallet af bolighandler falder markant i landets dyreste områder- kreditregler er begyndt at stramme

Huse med orange tage

Boligsiden har netop offentliggjort deres handelstal for oktober 2021.

Det samlede antal bolighandler faldt fra september til oktober med 9%, og ligger samtidig hele 22% lavere end på samme tid i 2020. I oktober blev der samlet set solgt 7.136 huse, ejerlejligheder og sommerhuse – det er det 2. laveste antal for en måned i 2021. Mere detaljeret er der solgt hhv. 4.747 huse, 1.628 ejerlejligheder og 761 sommerhuse. Salget af huse lå i oktober 17% lavere end i oktober 2020, mens salget af lejligheder og sommerhuse ligger hhv. hele 25% og 41% lavere end for 1 år siden. Det er ganske normalt, at bolighandlerne går ned i gear i efteråret, men selv når man ser bort fra normale sæsonudsving, så faldt det samlede salg med 2% i oktober i forhold til september.

Især i Københavnsområdet står boligkøberne på bremsen

Boligmarkedet synes de seneste måneder at have fundet tilbage til et mere normalt liv og et normaliseret handelsniveau, når vi ser samlet på landet. Der er dog forskel på, hvor i Danmark man befinder sig.

Det er især i København og omegn, hvor vi ser en opbremsning i bolighandlerne i forhold til det høje niveau, vi oplevede sidste år. I oktober blev der solgt 41% færre huse i København By end i oktober sidste år, hvor salget nåede historisk høje niveauer. I landsdelene lige omkring hovedstaden – altså København omegn, Nordsjælland og Østsjælland –  samt Østjylland ser vi samme udvikling, mens hussalget i de resterende dele af Jylland kun ligger lidt under eller på det høje niveau fra i fjor.

Det er ganske positivt, at vi især ser en afkøling af markedet i de dyre områder, da det også er her, vi har set de største prisstigninger det seneste år. Den lavere efterspørgsel er med til at holde snor i priserne, og vi så da også for første gang i 18 måneder et lille prisfald på huse i hovedstadsområdet i oktober. På ejerlejlighedsmarkedet er historien i brede træk den samme, hvor det er i København og Aarhus, at vi ser den største opbremsning i handlerne.

Priserne er steget og kreditreglerne bremser især køb i de dyreste områder

Når priserne er steget så meget som under pandemien, så er der færre og færre, der kan være med i boligfesten. Det gælder især i København og Aarhus, hvor der samtidig er strengere kreditregler for boligkøbere. I de såkaldte vækstområder kræver det større egenbetaling hvis gælden i forhold til husstandens indkomst kommer op over et vist niveau. Når priserne i en periode er steget meget mere end indkomsterne, så vil bl.a. denne regel sortere flere og flere købere fra. Vi er formentlig vidne til, at disse kreditregler begynder at stramme mere og mere til og vise, at de medvirker til at holde boligmarkedet nede på jorden. Samtidig er boligrenterne steget mærkbart de seneste måneder, hvilket også gør, at flere potentielle boligkøbere falder fra.

Handler i oktober 2021 ift. oktober 2020

 

%

Hele landet

København by

Københavns omegn

Bornholm

Nordsjælland

Østsjælland

Vest- og Sydsjælland

Fyn/Odense

Sydjylland

Vestjylland

Østjylland/Aarhus

Nordjylland/Aalborg

Huse

-17

-41

-32

-20

-28

-28

-19

-14

-1

-9

-19

0

Ejerlejligheder

-25

-33

 

 

 

 

 

-22

 

 

-33

-16

Fritidshuse

-41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde: Boligsiden

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde