Federal Reserve hæver renten - og indikerer yderligere stigninger

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve

Federal Reserve hævede til aften helt som ventet renten med 0,25 procentpoint.

Dermed tager centralbanken endnu et skridt ned i forhøjelsestempo efter at have hævet renten med 0,75 procentpoint i november og en 0,5 procentpoint i december.

Det mere afdæmpede tempo skyldes to forhold: For det første det efterhånden relativt høje niveau som styringsrenten har nået på 4,75% efter dagens forhøjelse, og for det andet svaghedstegn i en række økonomiske nøgletal på det seneste.

Pressemeddelelsen fra centralbanken vidner også en aftagende inflationsbekymring, og det medvirker naturligvis til større usikkerhed om, hvor stort et behov, der bliver for at hæve renten. Fed lægger med en ændret formulering i pressemeddelelsen op til, at det nu handler om, hvorvidt renterne i det hele taget skal hæves fremover, snarere end om hvor meget de skal hæves hvert møde.

Inflationen er løjet noget af og peger klart nedad. Men på den anden side er arbejdsmarkedet stadig overraskende robust. Spørgsmålet er, om Fed nærer tillid til, at også det mere underliggende inflationspres vil forsvinde uden yderligere forhøjelser af renten. Vi vurderer, at de skal en smule længere op i rente, men usikkerheden er ganske stor.

Frederik Engholm

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.