Udenlandske investorer på storindkøb i danskernes favoritlån

1. maj 2018: Totalkredit-kommentar af Chefanalytiker, Jeppe Borre.

Udenlandske investorers beholdning af obligationer bag danskernes fastforrentede lån viser en kraftig stigning i marts.

 

Danskerne nyder godt af en lavere rente

Det er en fortsættelse af tendensen i en længere periode, og udlandets beholdning af obligationerne er nu steget med i alt 56 mia. siden sidste år. Det svarer til en stigning på 21 %, viser dagens tal fra Nationalbanken. Til sammenligning er beholdningen blandt indenlandske investorer, som omfatter pensionskasser og virksomheder, steget omkring 16 mia.

 Udlandet er på storindkøb i danskernes aktuelle favoritlån, som er det fastforrentede lån. Den massive obligationsinteresse fra udlandet giver en lavere rente, som danske boligkøbere og omlægningslystne boligejere nyder godt af i øjeblikket. En del danskere kan med god grund sende et par kærlige tanker retur over grænsen.

Udenlandske investorer ejer nu 29 % af obligationerne bag de fastforrentede lån, hvilket er den højeste ejerandel nogensinde. For et år siden var andelen under 26 %, og for seks år tilbage var andelen mindre end 10 %.

Centralbanker støvsuger fortsat markedet for obligationer, og selvom den europæiske centralbank, ECB, har reduceret opkøbene, så køber de mere, end der udløber. Det samme er tilfældet i Bank of Japan, der siden 2016 har fastholdt den 10-årige rente omkring nul ved hjælp af obligationsopkøb. Det giver en høj global efterspørgsel efter obligationer, som smitter af på de danske realkreditobligationer.

 

Hvis udlandet sælger ud…

Hvis det modsatte skulle ske, og udlandet sælger ud, så stiger renterne alene fra den faktor. På den ene side bliver nye lån dyrere end i dag, eftersom renten stiger, men konsekvensen er dog langtfra entydigt negativ. De fleste – og i denne tid flere og flere - boligejere med et fastforrentet lån vil opleve, at værdien af gælden falder som følge af rentestigningen. Det betyder, at boligejerne kan stå over for en positiv mulighed for at barbere af restgælden i forbindelse med en fremtidig låneindfrielse.

Kontakt

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Telefon: +45 44 55 25 51

Mobil: +45 26 81 22 75