Interesse for rentesikkerhed buldrer videre hos boligejerne

11. juni 2018: Økonomisk kommentar af chefanalytiker, Jeppe Borre

I maj stod de fastforrentede lån for 66% af lånetilbuddene i Totalkredit. Således fortsætter den større interesse for rentesikring blandt boligejerne, som er skudt yderligere i vejret siden årsskiftet.

I årets første fem måneder har der stået fast rente på 2 ud af 3 lånetilbud, og i samtlige måneder er de fastforrentede låns andel højere end samme måned sidste år – oven i købet med en pæn afstand. Boligejernes i forvejen høje efterspørgsel efter rentesikring er med andre ord skruet yderligere i vejret.

De fastforrentede lån har foreløbig udgjort 65% af lånetilbuddene i Totalkredit i år, mens andelen for 2017 lyder på 57%.

De senere år har rentebinding i høj grad vundet indpas hos de danske boligejere. Ifølge tal fra Nationalbanken udgør de fastforrentede lån i dag 43% af danskernes realkreditlån mod 33% for fire år siden. Den større andel af fastforrentede lån giver boligejerne og boligmarkedet som helhed en større robusthed over for fremtidige rentestigninger.

Udviklingen mod større rentesikring er i tråd med myndighedernes ønske om at begrænse boligejernes sårbarhed over for stigende renter. De senere år er man kommet med flere tiltag, som skal begrænse lån med variabel rente og afdragsfrihed. Seneste tiltag er i God Skik i Boligkredit, som trådte i kraft fra årsskiftet, hvor de mest gældssatte boligejere oplever et begrænset låneudvalg, og som allerede nu viser sig i boligejernes låneadfærd.

Vi forventer, at endnu flere boligejere følger trop i den kommende tid. Mulighederne for rentesikring er fortsat fornuftige, og boligejernes vandring mod fast rente har vist sig som stabil og langvarig. Der er i øjeblikket ingen tegn på, at boligejerne stopper op foreløbig.

Kontakt

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Telefon: +45 44 55 25 51

Mobil: +45 26 81 22 75