Boligmarkedet strutter af sundhed

23. marts 2018: Økonomisk kommentar af bolig- og formueøkonom, Mira Lie Nielsen.

Huspriserne faldt i 4. kvartal 2017 med 1% i forhold til 3. kvartal 2017. Det er helt normalt at huspriserne tager en pause i 2. halvår. Renses der for sæsonudsving er huspriserne på landsplan med få undtagelser øget i fire år, og prisen for 1 kvadratmeter bolig er i dag næsten 20% højere end for 4 år siden. Det svarer til, at et gennemsnitligt parcelhus er blevet næsten 270.000 kr. mere værd.

 

Vi flytter generelt mod byerne

 2017 blev året hvor det med syvtommersøm blev slået fast, at fremgangen på boligmarkedet ikke længere kun er forbehold Københavnsområdet og de andre største byer. Der er gang i handlerne og prisfremgangen er nået ud i samtlige landsdele. Nogle steder i landet er der dog fortsat mange huse til salg og derfor er prisstigningerne der, da også forholdsvis beskedne. Det nuværende boligmarkedsopsving kommer altså boligejere i alle dele af landet til gode.

Vi flytter generelt mod byerne. Ikke kun mod de allerstørste men mod de større byer i et område, hvilket giver stor efterspørgsel efter boliger i områder tæt på en by af en vis størrelse. Derfor er de meget kraftige prisstigninger fortsat centraliseret omkring de større byer, og derfor er priserne i nogle dele af Danmark stadigvæk lavere, end tilfældet var under boligmarkedsopturen i midt-nullerne. Prisen på et gennemsnitligt hus i eksempelvis Vest- og Sydsjælland ligger fortsat mere end 20% lavere i dag end under tidligere tiders top i 2007. Vi kan dog glæde os over, at efter næsten fire år med bredt funderet prisfremgang på boligmarkedet bliver der færre og færre områder, hvor priserne endnu ikke er kommet over tidligere tiders prisrekord.

God forår i vente

Fremover ser vi ingen umiddelbare tegn på noget, der skulle spænde ben for den gode form eller ændre på fremtidsudsigterne for boligmarkedet. Der handles flere boliger i størstedelen af landet, og samtidig kommer der mange nye boliger til salg. Det er et stærkt sundhedstegn. Godt nok er renterne øget lidt her i starten af 2018, men de er fortsat særdeles lave og koblet med beskæftigelses- samt indkomstfremgang, så giver det fortsat olie i boligmaskinen. På den baggrund forventer vi, at boligpriserne stiger igen i år. 

Kontakt

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Telefon:: +45 44 55 25 50

Mobil:: +45 41 24 98 37