Danskerne pendler mere end nogensinde før

23. maj 2018: Økonomisk analyse af cheføkonom, Tore Stramer

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne pendler mere end nogensinde før. I 2008 havde pendlere i gennemsnit 19,1 km fra bopæl til arbejde. En afstand der i 2016 er steget med 2,4 km til en gennemsnitlig pendlingsafstand på 21,5 km. Der er særligt blevet flere, der pendler mere end 40 km til arbejde. Denne gruppe udgør 12,7% og er vokset med hele 21% siden 2008. Det betyder, at 334.600 personer i 2016 pendlede mere end 40 km til arbejde.

 

Der er dog meget stor forskel på, hvor langt danskerne pendler på tværs af landets kommuner. Det er særligt pendlere der bor i kommunerne beliggende i Vest- og Sydsjælland, der har længst til deres arbejde. Helt i top finder vi Vordingborg kommune, hvor den gennemsnitlige pendlingafstand lyder på hele 35,6 km. Det skal ses i sammenhæng med, at kommunerne i hovedstadsområdet generelt tiltrækker meget arbejdskraft fra resten af Sjælland.

 

Opsving i de store byer og høje boligpriser giver øget pendling

Der er flere forklaringer på, at danskerne pendler mere end nogensinde før. Selv om beskæftigelsen nu stiger i samtlige landedele, så er fremgangen fortsat mest tydelig i og omkring de største byer. Lidt forsimplet kan man sige, at jobtabet efter finanskrisen særligt fandt sted i provinsen, mens jobopsvinget nu sker i de store byer. Det spiller også en væsentlig rolle, at boligpriserne er steget særligt kraftigt i og omkring de største byer over de seneste år. Det betyder, at flere vælger at købe bolig et stykke fra deres arbejdsplads i områder med lavere boligpriser. Endelig har det også en betydning, at infrastrukturen er blevet udbygget, og danskerne samtidig har fået flere biler.

 

Øget pendling gavner opsvinget

I en situation hvor manglen på arbejdskraft er tiltagende, er det naturligvis positivt, at danskerne er fleksible og pendler til det arbejde, der passer dem bedst. Det giver en mere effektiv udnyttelse af arbejdsstyrken, hvilket gavner den økonomiske vækst og stabilitet. Når det er sagt, så er det formentlig de færreste, der synes, det er super spændende at pendle flere og flere kilometer til og fra arbejde.

Selv om der er udsigt til at jobvæksten over de kommende år fortsat vil være størst i og omkring de store byer, så skabes der flere både private og offentlige arbejdspladser på tværs af hele landet. Dertil bliver der bygget rigtig mange kvadratmeter i landets største byer i disse år. Ser vi fremad burde der derfor også være udsigt til en mere afdæmpet fremgang i danskernes pendlerafstanden.