Usikre BNP-tal peger på øget vækst

Ældre par med hund på en bænk

BNP-væksten i tredje kvartal er ifølge Danmarks Statistiks BNP-indikator foreløbigt opgjort til flotte 0,7%.

Det er en tydelig acceleration i forhold til både første og andet kvartal, hvor BNP-væksten er opgjort til henholdsvis 0,4% og 0,2%. Der er altså meget, der tyder på at dansk økonomi igen har genfundet vækstmelodien efter en ellers sløj start på året. Det er dog et positivt billede, der kommer med store forbehold. BNP-tallene har været præget af meget betydelige og ekstraordinære efterjusteringer over de seneste år. Justeringer der kort og godt har ændret på den økonomiske historieskrivning. Danmarks Statistik skriver da også selv, at dagens tal opgøres med en usikkerhed på mere end +/- 0,5%. Men spørgsmålet er selvfølgelig, om det kan gøre det. Usikkerheden har været markant større over de seneste år.

Ser man på den brede pallette af nøgletal, så hælder jeg dog til at dagens BNP-tal tegner et nogenlunde retvisende billede af at væksten i dansk økonomi er tiltaget i tredje kvartal. Beskæftigelsesvæksten har været solid og der har været fremgang i såvel industriproduktionen og eksporten. Dertil indikerer momsstatistikken også en fremgang. Der er altså grund til at være mere optimistisk på dansk økonomis vegne.

2018 bliver et svagt vækstår
Med dagens tal i hus kan vi også så småt begynde at gøre status over BNP-væksten i år. Tager vi dagens tal for troende så ser det nu ud til at BNP-væksten holder sig lige under 1% i år. Det lyder umiddelbart mærkeligt med tanke på at dansk økonomi befinder sig i en højkonjunktur. Man skal dog være opmærksom på, at BNP-væksten i år er påvirket af en række midlertidige faktorer. BNP-væksten blev sidste år løftet med hele 0,4 procentpoint til 2,3% som følge af en betaling for brug af et patent på i alt ca. 9 mia. kr. Bagsiden af medaljen er dog, at der kommer et tilsvarende negativt bidrag til BNP-væksten her i 2018, hvor det ekstraordinære bidrag fra patentudbetalingen bortfalder. Dertil vil den historiske tørre sommer forventeligt mindske BNP-væksten med ca. 0,2 procentpoint. Primært som følge af en dårlig høst i landbruget. Uden disse midlertidige negative bidrag ville BNP-væksten have ligget på godt 1,5% i år. Altså et respektabelt niveau.

Vækstpotentialet i dansk økonomi er solidt
Det er således også værd at holde fast i, at vækstpotentialet i dansk økonomi fortsat er solidt og der er potentiale for en fortsat moderat vækst over de kommende år. Konkurrenceevnen er stærk, og overskuddet på betalingsbalancen er stort i en historisk kontekst. Såvel husholdningerne som virksomhederne fremstår velkonsoliderede og der er plads til at øge forbruget og investeringerne over de kommende år. De seneste mange års reformer vil samtidig bidrage til et fortsat løft i arbejdstyrken.

Risiko for overophedning
Det er dog værd at slå på tromme for at højkonjunkturen også giver udfordringer. Med udsigt til en fortsat solid vækst vil kapacitetsgrænsen i dansk økonomi løbende blive testet over de kommende år. Isoleret set øger det risikoen for en overophedning og dermed et brat tilbageslag i økonomien. Erfaringerne fra tidligere viser, at flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet kan opstå hurtigt. Udviklingen bør derfor følges tæt. Den største risiko er, at den ventede udvidelse af arbejdsudbuddet udebliver, fx hvis tilgangen af udenlandsk arbejdskraft bremser op, eller effekten af de allerede gennemførte arbejdsmarkedsreformer bliver mindre end ventet. Regeringen bør derfor fortsat prioritere tiltag, der letter virksomhedernes adgang til kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde