Rentetilpasning skudt igang med nye minusrenter

Faverige boliger langs brotensgade

I denne uge får boligejere med F1, F3 og F5 med kommende rentetilpasning fastsat ny rente på realkreditlånet gældende fra årsskiftet. I dag har F1 og F3 startet auktionsræset, mens boligejere med F5-lån må vente til onsdag.

Vi skyder auktionerne i gang med en ny omgang minusrenter for boligejere med F1, som i dag lander en foreløbig kontantlånsrente på -0,13%. Det er dog ikke kun F1’ere, som har udsigt til en rente i minus. Også F3 kravler akkurat under 0-punktet og kommer ind med en foreløbig rente på -0,01%. Minusrenter er blevet en stor del af danskernes lån, hvor omkring hver 7. boligejer i Totalkredit/Nykredit i dag har en rente i negativt territorium.

Boligejerne må dog vente lidt endnu med at kende deres endelige rente gældende fra årsskiftet. F1 er på auktion til og med torsdag, mens F3 afsluttes onsdag. Men selvom vi kun lige er begyndt, plejer den første auktionsdag at give et ret så præcist pejlemærke for, hvor vi ender hende, når auktionshammeren slår for sidste gang. Auktionerne er endeligt færdige torsdag.

F1’ere går rentestigning i møde, mens F5-renten kollapser

Boligejere med F1 kommer fra en rente på -0,21%. Det betyder, at de har udsigt til en lille rentestigning, som løber op i 20 kr. pr. mio. om måneden efter skat, mens afdraget falder 30 kr.

F3’ere kommer fra en rente på 0,33%, så her er der et pænt rentefald i sigte, som altså lige akkurat har sat retning under 0%. Omregnet til ydelse og afdrag svarer det til, at boligejere med F3-lån får 70 kr. mere at gøre godt med om måneden efter skat, og at afdraget stiger 130 kr.

Har man i dag et F5-lån, som skal rentetilpasses, så der er altså udsigt til, at renten kollapser. Her har man i dag en rente på 1,32%, og vi forventer en ny rente i omegnen af 0,30%-0,40%. Med andre ord et helt %point barberes af renten, som svarer til, at boligejerne får 230 kr. mere at gøre godt med pr. lånte mio. hver måned efter skat. Samtidig stiger afdraget og boligopsparingen med 360 kr.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.