F1 og F3 i mål med minusrente - F5 ud af startblokken med rentedyk

Flere boliger set oppefra med træer i baggrunden

Auktioner af obligationer bag F1 og F3 er nu i mål, og boligejere med rentetilpasning til årsskiftet kender nu deres kommende rente for det næste eller de kommende tre år.

Kontantlånsrenten for F1 ender på -0,14%, mens F3 kryber med ned i minus og ender på -0,01%.

Negative renter er et vildt rentescenarie, som ingen havde forestillet sig for blot en lille håndfuld år siden. Vi skal to år tilbage, siden vi sidst har set plustegn foran F1-renten. Hertil kryber boligejere med 3-årig rentesikring også med ned i negativt territorium. Minusrenter hersker over danskernes boliglån med helt kort rentebinding, og samlet set har hver syvende boligejer i Totalkredit/Nykredit i øjeblikket en rente i negativ.

Boligejerne med F1 har udsigt til, at deres rente stiger en tand fra årsskiftet, eftersom de i dag sidder med en rente på -0,21%. Det er ensbetydende med en højere ydelse, og for et afdragsfrit F1-lån stiger ydelsen med en 40’er om måneden efter skat pr. mio. For et lån med afdrag lyder fordelen på rundt regnet det samme, blot fordelt på en lavere ydelse og et højere afdrag. Har man et F3-lån, lyder renten i dag på 0,33%, og der er således udsigt til et pænt rentefald til under de 0%. Det svarer til, at ydelsen falder 200 kr. om måneden efter skat for et afdragsfrit F3-lån.

Mens F1 og F3 er kommet i mål, så kommer F5 ud af startblokken i dag med en foreløbig kontantlånsrente på 0,37%. F5 rammer målstregen i morgen.

F5 kommer ud af startblokken med et gevaldigt rentedyk sammenlignet med den rente, som boligejerne har i dag, hvor man sidder med en rente på 1,32%. Rentedykket på omkring 1%point betyder, at F5’ere går en fremtid i møde med hver måned at have næsten 600 kr. mere at gøre godt med efter skat for hver mio.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde