Boligejernes afdrag på realkreditlånet når nye højder

Facade at et rødt murstens parcelhus

Ekstremt lave renter, fald i afdragsfrie lån og et samlet større udlån betyder, at boligejerne afdrager på realkreditgælden som aldrig før.

I 2018 lød boligejernes samlede afdrag på 35,7 mia. kr. mod 34,8 mia. kr. i 2017, som hidtil tegnede sig for rekorden. Det viser nye tal fra Realkreditrådet.

Når renten falder på de danske realkreditlån, så stiger afdraget. Et billede på det er, at mange boligejere har renter i minus i øjeblikket. Et vildt rentescenarie, som mange boligejere nyder godt af på opsparingsfronten i disse år. Samtidig er boligejerne ikke stoppet op med at konvertere ned i rente på deres fastforrentede lån. Også den lånændring betyder, at afdraget stiger.

Samtidig har der været et mærkbart fald i de afdragsfrie lån, som udgør en mindre andel i boligejernes lån. Andelen af afdragsfrie lån var ved udgangen af 2018 på 46%. Til sammenligning toppede den ved 57% i 2013.

Stigningen i boligejernes afdrag skal herudover ses i lyset af, at den samlede mængde realkreditlån stiger, og der er dermed en større gæld at betale afdrag af. I 2018 steg boligejernes realkreditlån med 41 mia. kr., som svarer til en stigning på 2,6%. Værd at bemærke er, at lån med afdrag stod for hele stigningen i danskernes lån og endda mere til. Lån med afdrag steg slåedes med 54 mia. kr.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.