Skuffende væksttal giver panderynker i ECB

ECB holder som ventet renten uændret – skuffende vækstindikatorer tidligere i dag kan påvirke signaler fra centralbanken.

Helt som forventet bød ECB’s første møde i 2019 ikke på ændringer i rentesatserne. Ved årsskiftet sagde centralbanken farvel til sine obligationsopkøb (QE-programmet), men de lover fortsat at opretholde det nuværende renteniveau ”til mindst på den anden side af sommeren”. Med det svækkede vækstbillede i euroområdet er der heller ikke grundlag for, at ECB burde have travlt med at trække renterne i vejret.

Dagens PMI-tal (erhvervstillid) for euroområdet bød på bredt funderede skuffelser på tværs af service og industri i januar, hvorved vækstafmatningen i eurozonen fra 2018 er fortsat ind i det nye år. Midlertidige faktorer som den europæiske bilsektors emissionstests, demonstrationer fra ”De Gule Veste” i Frankrig og usikkerhed om Brexit fortsætter med at præge væksten negativt, og dertil taber Europas store handelspartnere (bl.a. Kina) stadig fart. Med det udgangspunkt vil det ikke være overraskende for os, hvis Draghi ved dagens pressemøde kl. 14:30 vil anlægge lidt mere dystre toner i vurderingen af de økonomiske udsigter for euroområdet, og samtidig fastholde at ECB om nødvendigt også kan lempe pengepolitikken igen.

Vi venter fortsat, at stærkere vækst- og inflationssignaler igennem året vil tillade ECB at hæve renten sidst på året, men de seneste økonomiske signaler skaber stigende usikkerhed om den forventning. Den vedvarende forværring af makromiljøet har også igennem de seneste 6 måneder sendt markedsforventningen til den første forhøjelse ind i 2020. Vi er mere optimistiske om udsigterne, men anerkender at afmatningen har varet væsentligt længere, end vi havde ventet. Samtidig mangler vi også stadig at se, at tiltagende lønvækst i eurozonen sætter sig i (kerne)-inflationen. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er der med en træg udvikling i både makroøkonomiske indikatorer som inflationsbillede udsigt til lave renter i eurozonen og dermed også i Danmark lang tid fremover.

 

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Her stiger priserne fortsat i København

Det Københavnske ejerlejlighedsmarked er bremset op efter en årrække med stor handelsaktivitet og priser, der mellem 2013 og 2018 steg omkring 80% i gennemsnit. Nu er situationen en anden.
Økonomiske analyser | 2 min

Konverteringsbølge tårner sig op på 110 mia. - kan vokse til 180 mia.

Dagsfriske tal fra realkreditinstitutterne viser, at der nu er indfriet fastforrentede lån for 109,6 mia. kr. Fristen for at lægge lånet om i denne ombæring er onsdag i næste uge, hvor juli måned rinder ud.
Økonomiske analyser | 2 min

Boligejerne afdrager som aldrig før på boliglånet

Finans Danmarks Udlånsstatstik over alle realkreditlån i Danmark viser, at danske boligejeres afdrag på realkreditlån lød på rekordhøje 18,6 mia. kr. i 1. halvår. Afdragene i år stikker samme periode i 2018 med mere end 1 mia. kr.