Rekordstore aktieudbytter i 2018

Mand der læser avisen

Nationalbanken har her til morgen offentliggjort tal for det samlede aktieudbytte og aktietilbagekøb i 2018. Dagens tal fra Nationalbanken er bestemt sød musik i de formuende danskeres ører.

De danske børsnoterede virksomheder udloddede hele 104 mia. kr. til deres aktionærer i 2018 via udbytter og aktietilbagekøb. Det er det højeste niveau i statistikkens mere end 18 års levetid. Udlodningerne er fordelt på henholdsvis 63 mia. kr. i udbytter og 41 mia. kr. i aktietilbagekøb.

Det kan måske lyde overraskende, at udbytte- og aktietilbagekøbende sætter rekord i et år, hvor aktiemarkedet ellers har haft det svært. Det danske C20-indeks er faldet med ca. 10% over det seneste år. Faldet har været særligt tydeligt siden sensommeren. Man skal dog her huske på, at udbyttebetalinger primært sker hen over foråret med marts som den absolutte højdespringer. De rekordstore udbyttebetalinger skal derfor helt naturligt ses i sammenhæng med den fine performance på aktiemarkedet i årene op til 2018. Konkret er værdien af de danske aktier blevet mere end fordoblet siden 2012.

Giver kun beskedent skub til privatforbruget
De store udbyttebetalinger og aktietilbagekøb øger samlet set danskernes disponible indkomster, hvilket alt andet lige understøtter privatforbruget. Der er dog et stort men. Aktieformuen er således skævt fordelt og ejes primært af familier med i forvejen høje indkomster. Dertil kommer, at en stor del af udbyttebetalingerne sker til pensionskasser, investeringsforeninger, udlændinge mv. Man skal derfor ikke sætte næsen op efter, at de seneste års fremgang i aktieudbyttebetalinger giver et markant skub til privatforbruget nu og her.

Når det er sagt, så bør fremgangen i aktieudbyttebetalinger dog ses som en bekræftelse af, at der er fornuftig fremgang i den private sektor herhjemme. De store børsnoterede virksomheder har således været i stand til at øge indtjeningen ganske fornuftigt over de seneste år. Det afspejler sig også i beskæftigelsen, der er steget ganske meget i den private sektor over de seneste år.

Giv dine investeringer et servicetjek
Den store fremgang i udbyttebetalingerne og aktietilbagekøbene betyder også, at det er en rigtig god ide at få foretaget et servicetjek af sine investeringer. Man bør således som investor tage aktivt stilling til, om udbytteinvesteringerne skal geninvesteres. Indlånsrenten i bankerne er i øjeblikket tæt på nul og inflationen ventes at tiltage. Det betyder også, at hvis man som investor vælger ikke at foretage sig noget, så vil udbyttebetalingerne løbende blive udhulet.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.