Federal Reserve signalerer mere varsomhed ved dagens møde

Pige med solbriller ved hav

Federal Reserve holder renten uændret – og gør hvad den kan for at undgå at berolige markederne

Dagens møde i Federal Reserve førte som ventet ikke til ændringer i renterne. Alt andet havde også været et kæmpe chok, da centralbanken lige har hævet renten for en måned siden. Det afgørende for centralbanken var at få fastslået budskabet om, at den fremadrettet vil være varsom med rentestigningerne.

Den besked er gentaget igen og igen siden december måneds renteforhøjelse, der fald midt i voldsom uro på de finansielle markeder og derfor af nogle, blev set som en fejl. Medlemmer af bankens pengepolitiske komite (FOMC) har siden sat sig i selen for at forsikre markedet om, at centralbanken ikke er blind for markedsudviklingen men har øje på alle faktorer, der kan skubbe økonomien ud af balance. Det budskab har været den nok vigtigste faktorer bag udviklingen i amerikanske aktier, der over de seneste ca. 5 uger er steget med over 10% (dog efter kraftige fald de foregående måneder).

Dagens pressekommentar var mere afdæmpet i tonen og behovet for rentestigninger. Centralbanken siger nu, at den vil være tålmodig, når den skal vurdere behovet for fremtidige rentestigninger – et klart signal om varsomhed, der ikke tidligere var at finde i pressemeddelelsen.

Fed langtfra færdig med forhøjelserne

De mere forsigtige signaler fra centralbanken falder godt i tråd med vores forventning om, at centralbanken holder en pause med renteforhøjelserne i dette kvartal efter at have hævet renten i 5 kvartaler i træk. Men det skal ikke tolkes som om, at centralbanken er færdig med forhøjelserne.

Banken udtrykker blot en stigende grad af ”data-afhængighed”, dvs. at den kun hæver renten, hvis økonomiske og finansielle signaler op til møderne understøtter beslutningen. Vi venter, at udviklingen i vækst og inflationsbilledet gennem 2019 vil begrunde yderligere forhøjelser senere på året. Særligt inflationstegnene ventes at blive tydeligere, mens arbejdsløsheden forbliver nær det 50-årige lavpunkt. Det, venter vi modsat markedet, giver anledning til flere renteforhøjelser i 2019.

Fed-chef Powell uddyber på pressemøde kl 20.30.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.