Mange danskere vil sælge hus nu

Par der kigger på hus

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for antallet af boliger til salg i december 2018. Tallene viser, at der er 34.054 huse og 7.826 ejerlejligheder at vælge imellem på markedet.

Dermed er der på landsplan 1,2% flere huse og hele 25,8% flere lejligheder til salg end på samme tid i 2017. Tallene viser at det stort set er i hele landet, at der er flere huse at væge imellem i dag end for et år siden. Der er vidt forskellige årsager bag de flere huse og de mange flere ejerlejligheder på markedet.

Fart på hussalget uden for København og de andre store byer
I 2018 kom der for alvor også gang i salget af huse uden for de største byer og efter et par år, hvor det er tyndet ud i udvalget på markedet, er priserne øget pænt. Udviklingen giver flere boligsælgere mod på og lyst til at få solgt huset og udleve egen boligdrøm. Derfor ser vi nu, at der er flere og flere huse til salg, selvom antallet af hushandler også har pil op. Den øgede handelsaktivitet på boligmarkedet skyldes en årrække med fremgang i dansk økonomi, som har givet rekordmange danskere fast arbejde. Samtidig er renterne fortsat lave, og mange har derfor fin plads i privatøkonomien til en opgradering af huset eller til at blive husejere for første gang.

Flere huse til salg i 8 ud af de 11 landsdele
Det er stort set i hele landet, at der er flere huse til salg i dag end for et år siden, men der er dog forskelle. Særligt i landsdelene Østjylland, Nordjylland samt på hovedparten af Sjælland er udbuddet øget efter en årrække med pæne prisstigninger, som giver grobund for at bruge værdistigningen til få udskiftet huset. I Vest- og Sydjylland samt på Fyn er der færre huse til salg. Det skyldes, at selvom antallet af bolighandler også er øget i 2018, så er der relativt mange huse til salg i forvejen, og prisstigningerne er beskedne. Det kan være medvirkende årsag til, at potentielle sælgere ikke ønsker at sætte til salg lige nu.

Lavere fart på ejerlejlighederne har øget udbuddet på dét marked
Der er kommet flere ejerlejligheder til salg fordi ejerlejlighedsmarkedet bremsede op i 2018. Den lavere fart betyder, at ejerlejlighederne ligger længere til salg, end vi har været vant til, og når der fortsat sættes nogenlunde samme antal lejligheder til salg, øges udbuddet. Der var derfor 25,8% flere ejerlejligheder til salg i december 2018 i forhold til december 2017. I København og Frederiksberg kommuner der tale om stigninger i udbuddet på hhv. 46,7% og 51,4% - kun matchet af Aalborg, hvor der nu er 52,8% flere lejligheder for Nordjyderne at vælge imellem. I Aarhus er udbudsstigningen på 37,1%, mens udbuddet er faldet med 0,7% i Odense.

Priserne på ejerlejligheder i Københavnsområdet og Aalborg har haft rigtig meget fart på og er i begge områder blevet historisk høje. Derfor er der færre boligkøbere, som kan betale prisen. Samtidig trådte strengere kreditkrav i kraft ved indgangen til 2018, hvilket ligeledes har reduceret feltet af potentielle købere. Endelig kan den seneste tids afmatning have haft en selvforstærkende effekt, da nogle boligkøbere hellere vil vente og se, om priserne skulle falde lidt, så de kan gøre en bedre handel.

Det er en naturlig og forventet udvikling efter 4-5 år med massive prisstigninger og stor handelsaktivitet. For 2019 forventer vi for første gang i 6 år boligprisfald på hhv. 1,6% og 2,2% i København og i Aalborg. Allerede i 2020 forventer vi dog igen prisstigninger på ejerlejlighederne i alle de 4 største byer.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.