Detailsalg i USA finder sine ben efter katastrofe-december

USA: Kollaps i detailsalget for december skabte frygt, men januars tal maner den værste bekymring i jorden.

Januar måned viste fremgang i amerikansk detailsalg med en samlet stigning m/m på 0,2%. Det understøtter vurderingen af, at decembers store fald – det værste siden finanskrisen – til dels var støj og ikke udtrykker, at forbrugerne i USA fuldstændigt har kastet håndklædet i ringen. Særligt den mindre svingende kernedel viser pæn fremgang i januar (1,1%).

Detailsalget er dog ikke desto mindre bremset klart op over de seneste måneder. Det samlede detailsalg er de sidste 3 måneder dalet 1,4%, og renser vi for de mest svingende komponenter og kigger på det såkaldte kerne-detailsalg (ex mad, bilsalg, byggematerialer, benzin), så er ændringen over de seneste 3 måneder sølle -0,5%. Man skal dog huske, at detailsalget kun udgør en mindre del af det samlede forbrug (ca. ¼).

Måske er svagheden omkring årsskiftet en reaktion på uroen i finansmarkederne gennem 4. kvartal. Overordnet er forbruget godt understøttet af stigninger i både beskæftigelse og lønvækst over den seneste tid.

Trods enkelte skæverter ser amerikansk økonomi robust ud

Vi nærer ikke stor bekymring for amerikansk forbrug eller økonomi. Trods enkelte nøgletal, fx decembers detailsalg og fredagens jobtal for februar, der er faldet ret skævt ud, så er billedet overordnet solidt fra amerikansk økonomi. Forbrugertilliden ligger solidt og steg i februar efter et tilbagefald i slutningen af 2018, og i sidste uge viste det toneangivende ISM-erhvervstillidsindeks for den store servicesektor en ny stigning, der sender indekset et mulehår fra det højeste niveau nogensinde. Industrien har det også generelt fint, men er dog påvirket af den svækkelsen i global handel og politisk usikkerhed.

Jobskabelsen ligger trods svagheden i februar på næsten 190.000 i gns. de sidste 3 måneder. Det er omkring det dobbelte af, hvad USA kan opretholde på lang sigt - og det ligner altså ikke starten på en krise.

Svaghed i Europa og Kina gør markedet mere sensitivt

Men på et tidspunkt hvor nøgletal fra Europa og Kina har vist svaghed i længere tid og stadig generelt viser blandede tendenser, så skal der mindre til at bekymre. Der er ingen tvivl om, at bredere funderede tegn på svaghed i amerikansk økonomi i en sådan situation vil ramme markederne meget hårdt og skabe langt mere alvorlig bekymring. Men det venter vi ikke at se. Tværtimod ventes nøgletal fra Kina og Europa at bedres – og det ventes at understøtte stemningen på de finansielle markeder.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Totalkredit lancerer fastforrentet 1%-lån

Totalkredit lancerer nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag med 1% i rente, som er den laveste rente nogensinde på et fastforrentet lån.
Økonomiske analyser | 3 min

Offentlig nettogæld vendt til overskud i 2018

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at 2018 blev et rigtigt godt år for de offentlige finanser.
Økonomiske analyser | 2 min

Forbrugsmotoren er gået i stå

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,2% fra januar til februar. Det er primært en fremgang i salget inden for beklædning på 1,9%, der har drevet fremgangen i detailsalget.