Detailsalg i USA finder sine ben efter katastrofe-december

USA: Kollaps i detailsalget for december skabte frygt, men januars tal maner den værste bekymring i jorden.

Januar måned viste fremgang i amerikansk detailsalg med en samlet stigning m/m på 0,2%. Det understøtter vurderingen af, at decembers store fald – det værste siden finanskrisen – til dels var støj og ikke udtrykker, at forbrugerne i USA fuldstændigt har kastet håndklædet i ringen. Særligt den mindre svingende kernedel viser pæn fremgang i januar (1,1%).

Detailsalget er dog ikke desto mindre bremset klart op over de seneste måneder. Det samlede detailsalg er de sidste 3 måneder dalet 1,4%, og renser vi for de mest svingende komponenter og kigger på det såkaldte kerne-detailsalg (ex mad, bilsalg, byggematerialer, benzin), så er ændringen over de seneste 3 måneder sølle -0,5%. Man skal dog huske, at detailsalget kun udgør en mindre del af det samlede forbrug (ca. ¼).

Måske er svagheden omkring årsskiftet en reaktion på uroen i finansmarkederne gennem 4. kvartal. Overordnet er forbruget godt understøttet af stigninger i både beskæftigelse og lønvækst over den seneste tid.

Trods enkelte skæverter ser amerikansk økonomi robust ud

Vi nærer ikke stor bekymring for amerikansk forbrug eller økonomi. Trods enkelte nøgletal, fx decembers detailsalg og fredagens jobtal for februar, der er faldet ret skævt ud, så er billedet overordnet solidt fra amerikansk økonomi. Forbrugertilliden ligger solidt og steg i februar efter et tilbagefald i slutningen af 2018, og i sidste uge viste det toneangivende ISM-erhvervstillidsindeks for den store servicesektor en ny stigning, der sender indekset et mulehår fra det højeste niveau nogensinde. Industrien har det også generelt fint, men er dog påvirket af den svækkelsen i global handel og politisk usikkerhed.

Jobskabelsen ligger trods svagheden i februar på næsten 190.000 i gns. de sidste 3 måneder. Det er omkring det dobbelte af, hvad USA kan opretholde på lang sigt - og det ligner altså ikke starten på en krise.

Svaghed i Europa og Kina gør markedet mere sensitivt

Men på et tidspunkt hvor nøgletal fra Europa og Kina har vist svaghed i længere tid og stadig generelt viser blandede tendenser, så skal der mindre til at bekymre. Der er ingen tvivl om, at bredere funderede tegn på svaghed i amerikansk økonomi i en sådan situation vil ramme markederne meget hårdt og skabe langt mere alvorlig bekymring. Men det venter vi ikke at se. Tværtimod ventes nøgletal fra Kina og Europa at bedres – og det ventes at understøtte stemningen på de finansielle markeder.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Boligejere med kortest rentebinding får ny rekordlav rente

Nu melder boligejere med den korteste rentebinding sig også ind i striben af renterekorder, som vi har været vidne til i 2019. Boligejere med F-kort i Totalkredit får i dag fastsat ny rente gældende pr. 1. juli.
Økonomiske analyser | 4 min

Sunde offentlige finanser bør ikke omsættes til en ekspansiv finanspolitik

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var et overskud på de offentlige finanser på 7,2 mia. kr. i første kvartal 2019. Det er et ganske pænt overskud, der viser, at dansk økonomi fortsat er inde i en god gænge.
Økonomiske analyser | 3 min

Solid udvikling på boligmarkedet i 1. kvartal 2019 – prisfald i København

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på boliger i 1. kvartal 2019.