Eksporten i vild overraskelse

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten steg med hele 7,8% i januar til rekordhøje 57,8 mia. kr.

Det er en vild overraskelse, der viser, at svækkelsen i den globale økonomi foreløbig er prellet fuldstændig af på eksporten. Det betyder, at eksporten nu har fået en flyvende start på 2019. Der er dog det forbehold, at eksporten viste et fald i december, og at udgangspunktet derfor var lavt. Der er derfor formentlig også et element af indhentning i dagens flotte stigning i eksporten. Når det er sagt, så viser dagens stærke eksportal, at dansk økonomi står stærkt til at takle svækkelsen i den globale økonomi. Konkurrenceevnen er generelt høj, og kronen ligger vanen tro stabilt over for euroen. Dertil spiller det også en meget vigtigt rolle, at eksporten af medicin og landbrugsvarer ikke er specielt konjunkturfølsom.

Lige nu og her skal vi selvfølgelig glæde os over den stærke udvikling i eksporten. Men ser vi ind i 2019, så må vi nok berede os på, at eksporten bliver mere udfordret. Den økonomiske vækst er på vej ned i gear i euroområdet og i Kina. Dertil er der fortsat en risiko for en eskalering i handelskrigen mellem USA og Kina. Endelig er det stadig usikkert, hvor Brexitforhandlingerne mellem EU og Storbritannien ender.

Tore Stramer

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Totalkredit lancerer fastforrentet 1%-lån

Totalkredit lancerer nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag med 1% i rente, som er den laveste rente nogensinde på et fastforrentet lån.
Økonomiske analyser | 3 min

Offentlig nettogæld vendt til overskud i 2018

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at 2018 blev et rigtigt godt år for de offentlige finanser.
Økonomiske analyser | 2 min

Forbrugsmotoren er gået i stå

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,2% fra januar til februar. Det er primært en fremgang i salget inden for beklædning på 1,9%, der har drevet fremgangen i detailsalget.