Højeste antal ledige stillinger siden 2010

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 36.700 ledige stillinger i den private sektor i fjerde kvartal 2018. Det er en stigning på 1.100 i forhold til kvartalet før.

Dermed befinder antallet af ledige stillinger sig nu på det højeste niveau siden statistikkens start i 2010. Tal fra jobindsats har tidligere indikeret, at antallet af ledige stillinger befinder sig på det højeste niveau siden foråret 2008 – altså i over 10 år. Det er naturligvis først og fremmest en rigtig positiv nyhed, der viser, at der endog er rigtig godt gang i jobsvinget herhjemme. Det betyder kort og godt, at de lediges jobmuligheder er de bedste siden 2010, ja nok siden finanskrisen i 2008. Det er rent guf for opsvinget. Et højt antal ledige stillinger øger danskernes jobsikkerhed og dermed lyst til at forbruge.

Selv om antallet af ledige stillinger er steget, så er niveauet fortsat stabilt i forhold til antal ledige og besatte stillinger. Det er vigtigt, da det indikerer, at virksomhederne fortsat er effektive til at få besat de ledige stillinger. Der er altså ikke noget i dagens tal, der tyder på, at virksomhederne har fået sværere ved at rekruttere den ønskede arbejdskraft. Det er supervigtigt, da det viser, at der i øjeblikket ikke er en omfattende og akut mangel på arbejdskraft, der kan sætte en kæp i hjulet på opsvinget.

Den positive udvikling skal bl.a. ses i sammenhæng med, at arbejdsstyrken er steget pænt til et rekordhøjt niveau over de seneste år. Dertil er der fortsat en pæn indstrømning af udenlandsk arbejdskraft.

Ser vi på den seneste udvikling i lønvæksten er der heller ikke tegn på, at en mere udpræget mangel på arbejdskraft har givet anledning til en uhensigtsmæssig acceleration i lønvæksten. Tværtimod er lønvæksten i den private sektor relativt lav og er kun tiltaget til et niveau på godt 2% over det seneste år. Ja, der er faktisk god plads til yderligere lønvækst, uden det vil give problemer eller ubalancer i dansk økonomi.

Udviklingen er rigtig positiv, da den viser, at dansk økonomi er i god balance i øjeblikket. Det betyder også, at dansk økonomi er godt polstret til at modstå mange af de negative stød, der i øjeblikket kommer fra den globale økonomi.

Tore Stramer

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Totalkredit lancerer fastforrentet 1%-lån

Totalkredit lancerer nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag med 1% i rente, som er den laveste rente nogensinde på et fastforrentet lån.
Økonomiske analyser | 3 min

Offentlig nettogæld vendt til overskud i 2018

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at 2018 blev et rigtigt godt år for de offentlige finanser.
Økonomiske analyser | 2 min

Forbrugsmotoren er gået i stå

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,2% fra januar til februar. Det er primært en fremgang i salget inden for beklædning på 1,9%, der har drevet fremgangen i detailsalget.