Der arbejdes færre timer i det private - kan være varsel om lavere jobvækst

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for arbejdstidsregnskabet i 4. kvartal. Det er interessante tal, der løfter sløret for, at jobopsvinget ikke er så stærkt, som de rå beskæftigelsestal ellers længe har vist.

Fra tredje til fjerde kvartal steg antallet af beskæftigede med 0,4%, mens antallet af præsterede timer samtidig lå uændret. Mest i øjenfaldende faldt antallet af præsterede timer i virksomheder og organisationer med 0,1%, mens der var en fremgang på 0,4% i offentlig forvaltning og service. Præsterede timer angiver den tid, lønmodtageren faktisk har været på arbejde.

Det betyder, at antallet af timer, der arbejdes, kun er steget med 0,5% over det seneste år, mens beskæftigelsen er steget med pæne 1,8%. Det er en smule bekymrende, at antallet af arbejdede timer nærmest ikke har rokket sig ud af stedet igennem særligt andet halvår af 2018. Det kan være et varsel om en mere beskeden fremgang i beskæftigelsen her i 2019. Oplever virksomhederne en lavere efterspørgsel efter deres produkter, så vil de normalt først skrue ned for brugen af arbejdstimer, før de tilpasser antallet af medarbejdere.

Der kan også være en mindre dyster forklaring på det stigende antal deltidsbeskæftigede

Det hører dog med til historien, at beskæftigelsen generelt er steget mere end antallet af arbejdede timer siden foråret 2013. Det kan der være flere forklaringer på. Der er bl.a. blevet markant flere studerende siden 2008, der nu finder beskæftigelse ved siden af studierne. De finder bl.a. beskæftigelse inden for handel, hoteller og restauranter, hvor andelen af deltidsbeskæftigede er relativt høj. Dertil spiller det også en rolle, at beskæftigelsen er steget blandt ældre og indvandrer. Både ældre og indvandrere arbejder i højere grad deltid sammenlignet med resten af befolkningen.

Tore Stramer

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Boligejere med kortest rentebinding får ny rekordlav rente

Nu melder boligejere med den korteste rentebinding sig også ind i striben af renterekorder, som vi har været vidne til i 2019. Boligejere med F-kort i Totalkredit får i dag fastsat ny rente gældende pr. 1. juli.
Økonomiske analyser | 4 min

Sunde offentlige finanser bør ikke omsættes til en ekspansiv finanspolitik

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var et overskud på de offentlige finanser på 7,2 mia. kr. i første kvartal 2019. Det er et ganske pænt overskud, der viser, at dansk økonomi fortsat er inde i en god gænge.
Økonomiske analyser | 3 min

Solid udvikling på boligmarkedet i 1. kvartal 2019 – prisfald i København

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på boliger i 1. kvartal 2019.