Federal Reserve - pause i renteforhøjelser

Mor og barn ved siv

Federal Reserve holder for første gang i seks kvartaler renten uændret – pause på ubestemt tid.

Federal Rerserve holdt, fuldstændigt som ventet, renten uændret her til aften og annoncerede dertil planer om at stoppe nedbringelsen af den 4.000 mia. dollar store obligationsportefølje. Det er mere forsigtige signaler end markedet havde ventet på forhånd, og amerikanske renter er i forlængelse heraf faldet brat på udmeldingen.

Centralbanken vil stadig være tålmodig i sin vurdering af, hvornår der er behov for justeringer i renten. Eller sagt på en anden måde – Federal Reserve er stadig på pause med renteforhøjelserne.

Enkelte nøgletal har overrasket negativt på det seneste – bl.a. jobvæksten, der næsten gik i stå i februar – det nævnes, men det ryster ikke centralbanken, der fortsat hæfter sig ved et solidt arbejdsmarked. Både global og amerikansk vækst har dog mistet lidt luft i årets 1. kvartal.

Pause med renteforhøjelse efter kovending ved årsskiftet

Centralbank lavede omkring årets start en voldsom kovending i sine udmeldinger. Efter 5 kvartaler i træk med renteforhøjelser og signaler om flere i vente blev styrringsrådet måske skræmt af markedsturbulensen og skiftede pludselig til forsigtige signaler om pause i forhøjelserne. Den linje fastholdes altså i dagens udmelding.

Centralbankens blødere linje er blevet fejret af finansmarkederne verden over, der siden december har sendt brede aktieindeks i vejret med stigninger på over 15% og bidraget til pæne fald i obligationsrenter – og åbnet nye konverteringsmuligheder for danske boligejere. Kommer væksten igen højere op i gear, som vi venter, mens centralbanken fastholder de bløde signaler over de kommende måneder, så vil det kunne drive yderligere stigninger i aktiepriserne og desuden bidrage til at lægge låg på renteudviklingen i vores del af verden på kort sigt.

Centralbanken venter nu ingen forhøjelser i 2019 – Nykredit venter to

I forbindelse med dagens møde offentligjordes også det såkaldte ”dot-plot”, der viser Fed-medlemmernes forventninger til fremtidige renteforhøjelser. Flertallet ser nu ingen forhøjelser i 2019 mod tidligere to (men dog stadig én forhøjelse i 2020). Vi venter i Nykredit dog, at styrket vækst, fremgang på arbejdsmarkedet og tiltagende inflation i løbet af året vil give anledning til to renteforhøjelser i 2019. Markedet ser større sandsynlighed for rentesænkning end -forhøjelse i indeværende år.

Trumps trusler uden betydning

Selvom Trump efter sigende undersøgte muligheden for at komme af med Fed-chef Powell efter den sidste renteforhøjelse i december, så skyldes rentepausen ikke hans trusler eller vrede med formanden. Det var særligt uroen på de finansielle markeder og til dels det svækkede globale vækstbillede, der er baggrunden for retningsskiftet fra centralbanken.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.