2019 er startet med den største jobvækst i over 10 år

Glad par foran computer

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med hele 8.100 personer i januar. Det er den største månedlige fremgang i beskæftigelsen i statistikkens levetid siden 2008.

2019 er altså startet ud med den største jobvækst i over 10 år. Det er naturligvis bemærkelsesværdigt, men skal dog nok ses i lyset af, at beskæftigelsen lå næsten uændret fra november til december til januar. Der er altså en stor grad af støj i dagens tal, og den massive fremgang i beskæftigelsen skal derfor ikke tolkes som, at jobvæksten herhjemme nu er accelereret voldsomt.

De seneste tal for arbejdstidsregnskabet viser dertil, at antallet af arbejdede timer er bremset tydeligt op i slutningen af 2018. Det er en smule bekymrende, da det kan være et varsel om en mere beskeden fremgang i beskæftigelsen her i 2019. Oplever virksomhederne en lavere efterspørgsel efter deres produkter, så vil de normalt først skrue ned for brugen af arbejdstimer, før de tilpasser antallet af medarbejdere.

Selv om januar bød på en flot fremgang i beskæftigelsen, så mener vi, at 2019 fortsat tegner til at blive et udfordrende år på arbejdsmarkedet

Ser vi videre ind i 2019, så må vi nok forberede os på, at jobvæksten klinger af i styrke. Det skal ses i sammenhæng med, at opsvinget ser ud til at have toppet, og at der er udsigt til en mindre tydelig fremgang i arbejdsstyrken. Det er bl.a. begyndt at blive tydeligt i den konjunkturfølsomme byggesektor, hvor fremgangen i beskæftigelsen har mistet fart hen imod slutningen af 2018. Det er bemærkelsesværdigt, da byggeriet oftest er den branche, hvor man først ser en vending i beskæftigelsen i forbindelse med en konjunkturopbremsning.

Når det er sagt, så mener vi stadig, at der er udsigt til en stigning i beskæftigelsen på i omegnen af godt 30.000 personer i 2019. Prognosen er dog afhængig af, at den globale økonomi genfinder vækstmelodien i løbet af 2019. Det er naturligvis usikkert med tanke på, at det fortsat hovedsageligt er falske toner, der klinger ud fra den globale økonomi i øjeblikket.

Det er også vigtigt at pointere, at en fortsat fremgang i beskæftigelsen er afhængig af en fortsat stigning i arbejdsstyrken. Her spiller tilgangen af den udenlandske arbejdskraft en meget afgørende rolle. Men det er også vigtigt, at allerede vedtagne reformer bibeholdes. Det gælder særligt aftalen om en senere tilbagetrækningsalder. En stigende beskæftigelsesfrekvens blandt de plus 60-årige har således været en meget vigtigt kilde til at øge et arbejdsudbud over de seneste år og vil også være det fremadrettet.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde