Amerikansk centralbank sender dansk boligrente ned i nyt lavpunkt

Fine villaer på skråning ved vandet

Boligejerne vågner i dag op til den højeste kurs nogensinde på det 30-årige fastforrentede 1,5%-lån. Den høje kurs på den historisk lave rente betyder samlet set, at vi rammer et nyt rentelavpunkt.

Kursen svinger sig fra morgenstunden op over 98,50.

Rentemødet i den amerikanske centralbank i går trykker renterne yderligere i bund, og det sender fra morgenstunden kursen på 1,5%-lånet op i det højeste nogensinde. Det er positivt for en lang række af boligejere. 1,5%-lånet er i øjeblikket boligejerens favoritlån, og det kommer ikke til at ændre sig i den kommende tid med så stærk en kurs.

Den amerikanske centralbank fastholdt i går renten som forventet. Afgørende for renteudviklingen oven på mødet var dog planer om at stoppe nedbringelsen af sin obligationsbeholdning og en væsentlig nedjustering af renteforventningerne fra centralbanken. Centralbankens medlemmer ser ikke nogen renteforhøjelser i år, mens det lød på to tilbage i december. De mærkbart faldende renter oven på rentemødet smitter i dag af på de danske boligrenter til glæde for mange boligejere og boligkøbere.

Det fastforrentede 1,5%-lån er i den grad kommet på landkortet, som følge af mærkbart faldende renter i 2019 dikteret af vækstbekymringer og en mere forsigtig tilgang fra både den amerikanske og europæiske centralbank.

Kursen på 1,5%-lånet åbnede året i omkring 96, hvor 2%-lånet samtidig gik over 100 og lukkede for tilbud. Siden er kursen 1,5%’eren således steget med omkring 2,5 kurspoint, som svarer til, at kurstabet i forbindelse med låneoptagelse er reduceret med omkring 25.000 kr. for hver mio.

Fart på 1,5%’eren i marts - og farten vil yderligere tage til i den kommende tid

Den daglige udstedelse af 1,5%-lån i Totalkredit er mere end femdoblet fra januar til marts. I marts lyder den foreløbig på næsten 200 mio. kr. om dagen, mens der i januar blev optaget 1,5%-lån for lige knap 40 mio. kr. om dagen.

I april står tusindvis af boligejere overfor opsigelsesfrist, såfremt de ønsker at ændre på lånet. Her vil 1,5%-lånet være på radaren for en hel del. Det er blandt andet boligejere med 2,5% i rente og opefter på deres nuværende fastforrentede lån, samt boligejere, som står overfor rentetilpasning på deres rentetilpasningslån.

Holder kursen på 1,5%’eren niveau, forventer vi, at der kommer endnu mere fart på 1,5%-lånet i den kommende måneds tid, og at en konverteringsbølge på de danske villaveje er undervejs.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.