Norges Bank går mod strømmen og hæver renten

Norges Bank har netop hævet styringsrenten fra 0,75% til 1,00%. Samtidig har Norges Bank opjusteret rentebanen på den korte bane. Det betyder, at sandsynligheden for en yderligere renteforhøjelse til september er blev øget.

Dagens udmelding har derfor også styrket den norske krone med knap 1% over for euroen.

Det kan måske lyde overraskende med tanke på, at den globale vækst viser svaghedstegn, og at såvel ECB og den amerikanske centralbank har signaleret en mere forsigtig stramning af pengepolitikken.

Renteforhøjelsen skal imidlertid ses i lyset af, at opsvinget i den norske økonomi har været stærkere end ventet over de seneste måneder. Der har været solid økonomisk vækst og fremgang på arbejdsmarkedet. Samtidig er inflationen tiltaget, og oliepriserne er steget. Endelig stiger priserne på boligmarkedet, og den norske krone er blevet svækket. Det sker vel og mærke på et tidspunkt, hvor den norske økonomi befinder sig i en højkonjunktur. Der er altså rigtig fin fornuft i, at Norges Bank hæver renten.

Når det er sagt, så skriver Norges Bank ordret, at de fortsat vil gå forsigtigt til værks med at stramme pengepolitikken. Det er særligt den seneste svækkelse i den globale økonomi, der bekymrer. Dertil er det værd at bemærke, at udviklingen i privatforbruget har været svag i slutningen af 2018. De norske husholdninger er meget rentefølsomme, så forhøjelser af de ledende renter risikerer at kunne dæmpe privatforbruget yderligere.

Ser vi fremad, så forventer vi uforandret, at Norges Bank hæver renten igen til september og to gange i 2020. Prognosen for 2020 er meget afhængig af udviklingen i den globale økonomi. Bider den nuværende svækkelse i den globale økonomi sig fast, så kan det udskyde yderligere renteforhøjelser fra Norges Bank i 2020.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.