Grimme tal fra tysk industri bekymrer

Mand med en hund i skoven

Stor svækkelse i tysk industri er en grim, negativ overraskelse.

De normalt meget troværdige PMI tal viser kraftig svækkelse i tysk industri i marts. Indekset falder hele 3 indeks point og lander på i 44,7 – markedet havde ventet en lille stigning. Der er blandt andet et voldsomt fald i ordretilgangen, helt ned til 40,1, der bidrager til svækkelsen – eksportordrerne er også svage.

Tysk industri har et stykke tid været trykket af emissionstest i bilsektoren, der har sat den del af produktionen kraftigt tilbage. Men på det seneste synes snarere den generelle svækkelse i global økonomi, og ikke mindst i den globale handel, at ramme den eksporttunge økonomi hårdt. Usikkerheden om Brexit i 11. time hjælper nok heller ikke.

Også servicesektoren i Tyskland bremser lidt op i marts, men dog i meget mindre grad fra et noget mere solidt niveau midt i 50’erne (55,3 ->54,9). I Frankrig overrasker dagens tal også negativt.

Tallene, der normalt er ret troværdige, sender bekymrende svage signaler fra europæisk økonomi, der i forvejen vækstmæssigt kører i et lavt gear. Enkelte andre nøgletal har sendt mere positive signaler på det seneste, men PMI-tallene skyder sjældent helt skævt. Det er uanset, hvordan man vender og drejer det, en klart negativ overraskelse.

Tallene har straks sendt euroen ned og bidraget til fald i lange renter i Tyskland – hvor den 10-årige rente kun lige holder sig over 0.

Aktiemarkederne kan heller ikke lide de bløde signaler fra den i forvejen lidt vingeskudte europæiske økonomi.

 

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde