Forbrugsmotoren er gået i stå

Familie biltur

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,2% fra januar til februar. Det er primært en fremgang i salget inden for beklædning på 1,9%, der har drevet fremgangen i detailsalget.

Detailomsætningen for december og januar er dog samtidig blevet nedjusteret med henholdsvis 0,1 og 0,3 procentpoint. Det er en streg i regningen, da det betyder, at detailsalget nu samlet set er faldet med 1,2% siden november 2018. Det betyder, at detailsalget nu stort set ikke er steget over det seneste år. Forbrugsmotoren er simpelthen gået i stå i dansk økonomi. Det er naturligvis bekymrende, da privatforbruget udgør 50% af BNP og er dermed den vigtigste vækstmotor i dansk økonomi.

Det er umiddelbart en smule overraskende med tanke på, at danskernes privatøkonomi ellers er bundsolid i øjeblikket. De reale indkomster stiger pænt, renterne er uhyre lave, beskæftigelsen er rekordhøj og boligpriserne stiger i størstedelen af landet. Det er altså langt fra penge, der mangler til øget forbrug. Det springer dog i øjnene, at forbrugertilliden er faldet brat siden sommeren 2018. Der er derfor også meget der tyder på, at danskerne er blevet mere bekymrende og derfor holder igen med forbruget.

Årsagen til den større usikkerhed blandt de danske forbrugere er utvivlsomt, at det globale opsving er begyndt at knirke gevaldigt. Dertil er der stor usikkerhed fra den globale politiske scene. Ser vi fremad, så er det dog vores forventning, at euroområdet igen vil genfinde vækstmelodien og at usikkerheden fra den politiske scene vil begynde at aftage. Det betyder også, at vi forventer, at danskerne igen vil kunne skrue op for optimismen i løbet af 2019. Men sker det ikke, så må vi nok berede os på, at væksten herhjemme bremser tydeligt op.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.