Industriproduktion humper ind i 2019

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at industriproduktionen faldt med 0,6% fra december til januar. Det er umiddelbart et beskedent faldt.

Det springer dog alligevel i øjnene, at industriproduktionen har fulgt en uændret trend over de seneste måneder. Eller sagt på almindelig dansk – industriproduktionen er stort set ikke steget over de seneste måneder.

Det er naturligvis en streg i regningen, at industriproduktion er humpet ind i 2019. Industriproduktionen er det første ”hårde” nøgletal for dansk økonomi her i 2019 og giver dermed anledning til lidt nervøsitet for den samlede økonomiske vækst her i starten af 2019.

Der er da også en del at være bekymret for i øjeblikket. De økonomiske nøgletal fra særligt Kina og Tyskland har skuffet på det seneste. Det betyder, at der nu er en reel risiko for at tysk økonomi og væksten i Tyskland er bremset kraftigt op. Den tyske industriproduktion er således faldet siden foråret 2018, samtidig med at den tyske ordreindgang har vist et mærkbart fald. Det er bekymrende, da industriproduktionen herhjemme normalt følger udviklingen i den tyske industri tæt. Den seneste svækkelse i tysk industri kan dermed meget vel være et varsel om, at industriproduktionen vil løbe ind i problemer her i 2019.

Dertil kan industrien herhjemme desværre også blive ramt af det kaotiske brexit-forløb vi i øjeblikket er vidne til. Storbritannien er vores fjerdestørste eksportmarked, og knap 60.000 jobs herhjemme er enten direkte eller indirekte afhængige af eksporten til Storbritannien. Særligt den danske fødevareindustri kan blive hårdt ramt. Ender vi med en hård og ukontrolleret Brexit, kan det derfor meget vel koste dansk produktion og arbejdspladser.

Man skal dog huske på, at selv om væksten i verdensøkonomien og den samlede verdenshandel er aftaget, så er der stadig gang i den globale vækst. Dertil fremstår den danske konkurrenceevne stærk. Der er derfor heller ikke grund til at forvente en skarp vending i industriproduktionen her i 2019. Men vi skal nok berede os på, at fremgangen blive mere beskeden og endog kan vise fald i perioder.

Tore Stramer

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Boligejere med kortest rentebinding får ny rekordlav rente

Nu melder boligejere med den korteste rentebinding sig også ind i striben af renterekorder, som vi har været vidne til i 2019. Boligejere med F-kort i Totalkredit får i dag fastsat ny rente gældende pr. 1. juli.
Økonomiske analyser | 4 min

Sunde offentlige finanser bør ikke omsættes til en ekspansiv finanspolitik

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var et overskud på de offentlige finanser på 7,2 mia. kr. i første kvartal 2019. Det er et ganske pænt overskud, der viser, at dansk økonomi fortsat er inde i en god gænge.
Økonomiske analyser | 3 min

Solid udvikling på boligmarkedet i 1. kvartal 2019 – prisfald i København

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på boliger i 1. kvartal 2019.