Antallet af ejerlejligheder til salg fortsætter med at stige

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for antallet af boliger til salg i februar 2019. Tallene viser, at der nu er 7.876 ejerlejligheder at vælge imellem på markedet.

Derfor er der på landsplan hele 26,5% flere ejerlejligheder end i februar 2018, og vi skal tilbage til 2014 for at finde en periode med højere udbud af ejerlejligheder. I København og Frederiksberg kommunerne er der tale om stigninger i udbuddet på hhv. 48,9% og 34,6% - kun matchet af Aalborg Kommune, hvor der nu er 45,0% flere ejerlejligheder at vælge imellem. I Aarhus er udbudsstigningen på 34,8%, mens udbuddet er øget med 22,1% i Odense.

Tallene fortæller med al tydelighed, at ejerlejlighedsmarkedet i dag er et helt andet, end det var for blot et år siden. Køberne står ikke længere i kø, og er man på lejlighedsjagt, kan man nu tillade sig både at være mere kræsen men også at presse sælgerne mere på prisen. Udviklingen skal dog ses i lyset af at markedet gearer ned fra et meget højt niveau, hvor årlige prisstigninger omkring 10% længe var normen. Antallet af lejligheder til salg er godt nok øget betydeligt, og antallet af handler er faldet kraftigt, men det er fra hhv. meget lave og meget høje niveauer. Set over en længere periode så sælges der fortsat mange lejligheder i de store byer, og udbuddet er ikke alarmerende højt.Man skal heller ikke gå rundt og regne med, at der ligger et dramatisk priskollaps og lurer. De underliggende samfundsøkonomiske faktorer er nemlig stadigvæk meget gunstige og holder en solid støtte under boligmarkedet. Det går godt i Danmark, indkomsterne stiger, beskæftigelsen er høj, renterne har, næsten usandsynligt, taget et nyt dyk i 2019. Samtidig fortsætter indbyggertallet i de store byer med at stige og skaber dermed en lind strøm af efterspørgsel på boliger. Skiftet på ejerlejlighedsmarkedet i landets store byer er reelt, accelerationen er væk, priserne har faldende tendens, men der er ikke tale om en så hård opbremsning, at der er tale om en krise, eller at priserne drøner ned.

Står man lige nu og gerne vil sælge en lejlighed eksempelvis i København, så er det selvfølgelig træls, at det ikke længere er helt så let, og at priserne er faldet lidt, men man bør også minde sig selv om, at prisen på ejerlejlighederne i København, på blot en håndfuld år, er øget 80% i gennemsnit, og at der for mange fortsat er en god portion friværdi at tage med sig. Den nuværende situation med gradvist aftagende fart er faktisk en fin og imødeset udvikling efter en hård sprint, da den minimerer risikoen for et decideret priskollaps.

En større buket af forklaringer bag det stigende udbud og modvinden for ejerlejlighederne
Priserne på ejerlejligheder har haft rigtig meget fart på og har nået et niveau, hvor der er færre boligkøbere, som kan betale prisen. Samtidig trådte strengere kreditkrav i kraft ved indgangen til 2018, hvilket ligeledes har reduceret feltet af potentielle købere. Endelig kan den seneste tids afmatning have haft en selvforstærkende effekt, da nogle boligkøbere hellere vil vente og se, om priserne skulle falde lidt mere, så de kan gøre en bedre handel. Når der sælges færre ejerlejligheder og der fortsat er stort set lige så mange til salg, så skaber det i sagens natur et stigende udbud.

 

Find tallene for udbudte boliger her.

Mira Lie Nielsen

Bolig- og formueøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Boligejere med kortest rentebinding får ny rekordlav rente

Nu melder boligejere med den korteste rentebinding sig også ind i striben af renterekorder, som vi har været vidne til i 2019. Boligejere med F-kort i Totalkredit får i dag fastsat ny rente gældende pr. 1. juli.
Økonomiske analyser | 4 min

Sunde offentlige finanser bør ikke omsættes til en ekspansiv finanspolitik

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var et overskud på de offentlige finanser på 7,2 mia. kr. i første kvartal 2019. Det er et ganske pænt overskud, der viser, at dansk økonomi fortsat er inde i en god gænge.
Økonomiske analyser | 3 min

Solid udvikling på boligmarkedet i 1. kvartal 2019 – prisfald i København

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på boliger i 1. kvartal 2019.