Boom i lånetilbud i marts

Pige med ipad i køkkenet

Dugfriske tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog næsten 27.000 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i marts. Det er godt 11.000 flere i forhold til februar.

Det er samtidig det højeste antal lånetilbud siden oktober 2016, som realkreditinstitutterne har produceret på en enkelt måned.

For tre måneder siden havde jeg ikke set det her boom komme i lånetilbuddene. Men tager vi et blik på de seneste måneders massive rentefald og dets betydning for boligejerne, så er det ikke så overraskende endda. Boligejere i tusindvis står med oplagte konverteringsmuligheder, efter kursen på 1,5%-lånet er skudt i vejret. En konverteringsbølge er nu begyndt at rulle.

Den gennemsnitlige kurs på 1,5%-lånet med afdrag var i marts på 98,5. I februar lød kursen på godt 97 og i januar på 96. I april har den foreløbig været endnu højere og gennemsnitligt på 99,3.

Ved udgangen af april lyder opsigelsesfristen for mange boligejere, som ønsker at skifte det eksisterende lån ud med 1,5%-lånet, som er den altoverskyggende favorit i øjeblikket. Særligt boligejere med fastforrentede lån med 2,5% i rente og opefter samt boligejere med renteændring på rentetilpasningslånet kan med rette skærpe opmærksomheden på 1,5%-lånet.

Det er lidt vildt, at vi i marts, som tilmed ikke er en opsigelsesfristmåned, kan konstatere den højeste aktivitet i lånetilbuddene i næsten 2½ år. Kursen på 1,5%-lånet er knivskarp omkring 99, og opsigelsesfristen for mange boligejere lurer ved udgangen af måneden. Jeg er derfor ikke i mange sekunders tvivl om, at der skal laves endnu flere lånetilbud i april end i marts, som understreger den igangværende konverteringsbølge.

De seneste måneders rentefald er primært sket for lån med lang rentebinding, som de fastforrentede lån. Vi ser derfor også, at de fastforrentede låns andel i lånetilbuddene springer i vejret. I Totalkredit stod de fastforrentede lån for hele 72% lånetilbuddene i marts. Det foreløbige gennemsnit af fastforrentede lån er i 2019 nu 67%. I 2018 var det 60%, og i 2017 lød det på 53%.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde