Boom i lånetilbud i marts

Dugfriske tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog næsten 27.000 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i marts. Det er godt 11.000 flere i forhold til februar.

Det er samtidig det højeste antal lånetilbud siden oktober 2016, som realkreditinstitutterne har produceret på en enkelt måned.

For tre måneder siden havde jeg ikke set det her boom komme i lånetilbuddene. Men tager vi et blik på de seneste måneders massive rentefald og dets betydning for boligejerne, så er det ikke så overraskende endda. Boligejere i tusindvis står med oplagte konverteringsmuligheder, efter kursen på 1,5%-lånet er skudt i vejret. En konverteringsbølge er nu begyndt at rulle.

Den gennemsnitlige kurs på 1,5%-lånet med afdrag var i marts på 98,5. I februar lød kursen på godt 97 og i januar på 96. I april har den foreløbig været endnu højere og gennemsnitligt på 99,3.

Ved udgangen af april lyder opsigelsesfristen for mange boligejere, som ønsker at skifte det eksisterende lån ud med 1,5%-lånet, som er den altoverskyggende favorit i øjeblikket. Særligt boligejere med fastforrentede lån med 2,5% i rente og opefter samt boligejere med renteændring på rentetilpasningslånet kan med rette skærpe opmærksomheden på 1,5%-lånet.

Det er lidt vildt, at vi i marts, som tilmed ikke er en opsigelsesfristmåned, kan konstatere den højeste aktivitet i lånetilbuddene i næsten 2½ år. Kursen på 1,5%-lånet er knivskarp omkring 99, og opsigelsesfristen for mange boligejere lurer ved udgangen af måneden. Jeg er derfor ikke i mange sekunders tvivl om, at der skal laves endnu flere lånetilbud i april end i marts, som understreger den igangværende konverteringsbølge.

De seneste måneders rentefald er primært sket for lån med lang rentebinding, som de fastforrentede lån. Vi ser derfor også, at de fastforrentede låns andel i lånetilbuddene springer i vejret. I Totalkredit stod de fastforrentede lån for hele 72% lånetilbuddene i marts. Det foreløbige gennemsnit af fastforrentede lån er i 2019 nu 67%. I 2018 var det 60%, og i 2017 lød det på 53%.

Jeppe Juul Borre

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Her stiger priserne fortsat i København

Det Københavnske ejerlejlighedsmarked er bremset op efter en årrække med stor handelsaktivitet og priser, der mellem 2013 og 2018 steg omkring 80% i gennemsnit. Nu er situationen en anden.
Økonomiske analyser | 2 min

Konverteringsbølge tårner sig op på 110 mia. - kan vokse til 180 mia.

Dagsfriske tal fra realkreditinstitutterne viser, at der nu er indfriet fastforrentede lån for 109,6 mia. kr. Fristen for at lægge lånet om i denne ombæring er onsdag i næste uge, hvor juli måned rinder ud.
Økonomiske analyser | 2 min

Boligejerne afdrager som aldrig før på boliglånet

Finans Danmarks Udlånsstatstik over alle realkreditlån i Danmark viser, at danske boligejeres afdrag på realkreditlån lød på rekordhøje 18,6 mia. kr. i 1. halvår. Afdragene i år stikker samme periode i 2018 med mere end 1 mia. kr.