Dagens ECB-møde - fokus på nye lån til bankerne

Far og baby

ECB har lovet uændrede renter året ud – interessen samler sig om nye lånefaciliteter

ECB’s forward guidance blev i marts ændret, så renten nu ventes uændret gennem hele 2019. Dertil lovede centralbanken, at bankerne også i de kommende år kan sikre sig billig likviditet gennem nye lånefaciliteter hos ECB. Detaljer var dog uklare og selvom man nok ikke er klar til at præcisere dem, så venter vi en række spørgsmål under dagens pressemøde til netop det punkt.

Den europæiske økonomi er inde i periode med ganske svag vækst efter en række politiske chok samt afmatning i særligt Kina har ramt økonomien. I den kontekst var markederne i stigende grad begyndt at bekymre sig om, hvordan specielt sydeuropæiske banker ville reagere med udsigt til, at en vigtig kilde til likviditet, nemlig ECB’s lånefaciliteter (TLTRO), begyndte at udløbe i 2020. Faciliteterne blev lanceret under gældskrisen for at dæmpe bankkrisen. Udløbet af adgang til billig funding kunne give anledning til en ny kreditklemme i navnlig Spanien og Italien, hvor bankerne har været særligt flittige til at benytte ECB’s ekstraordinært gavmilde lånemuligheder. Næsten 2/3 af låneoptaget i de særlige likviditetsfaciliteter er sket i de to lande.

Men ECB reagererede altså hurtigt på de gryende bekymringer i finansmarkederne og annoncerede allerede i marts, at der laves en række nye såkaldte likviditetsauktioner fra efteråret og hver af de efterfølgende 6 kvartaler (til foråret 2021). Disse lånefaciliteter giver altså banksystemet mulighed for at forlænge adgangen til billig likviditet. Det er for os at se et afgørende tiltag for at understøtte udviklingen i europæisk økonomi under en vækstmæssig blød periode – og det øger sandsynligheden for at ECB i 2020 kan komme i nærheden af renteforhøjelser.

På den tekniske side var Draghi ude i forrige uge og tale om muligheden for at lave tiltag, der skåner bankerne for de negative konsekvenser af negative renter. Eller mere konkret om man kan indrette systemet på en måde, så bankernes profitabilitet ikke i samme grad som i dag, rammes så hårdt af, at overskudslikviditet skal placeres til negative renter. Man har tidligere undersøgt en model a la den danske med differentierede rentesatser.

Derudover vil der på dagens pressemøde være fokus på ECB’s vurdering af de ringe tal fra tysk økonomi, betydningen af usikkerheden om Brexit samt Draghis kommentarer tidligere på måneden om, at en europæisk recession ikke er nogen stor risiko. Nogen kunne mene, at det var en våget udtalelse med en vækst, der de seneste kvartaler har været få tiendedele over nul. På den positive side kan ECB hæfte sig ved, at trods økonomisk svaghed, så viste gårdsdagens låneundersøgelser, at bankerne ikke har strammet kreditstandarderne overfor virksomheder på det seneste. Det kunne man ellers godt have frygtet.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.