Konverteringsbølgen begynder at tårne sig op - runder 40 mia. kr.

Flere boliger i en lille landsby

Friske tal fra realkreditinstitutterne viser, at der foreløbig er indfriet fastforrentede lån for 40 mia. kr.

Der er endnu en uge til opsigelsesfristen, og denne frist overhaler allerede de ni foregående fristers konverteringsomfang.

Boligejernes konverteringslyst er stor lige nu, og jeg forventer, at der bliver møgtravlt her efter påske. Interessen kan i løbet af påsken nemt have hobet sig lidt op på villavejene, og samtidig stiger kurserne på lånene her den første dag efter helligdagene. Fristen for at lægge lånet om i denne ombæring er om præcis en uge, og vi skruer en anelse op for forventningen til det samlede indfrielsesomfang til 75 mia. kr. Det bliver den største konverteringsaktivitet siden 2015.

I 2015 så 2%-lånet for første gang dagens lys, som gav konverteringsbølger på i omegnen af 100 mia. kr.

En nedkonvertering giver i mange tilfælde både et øget økonomisk råderum i det daglige med en lavere ydelse på realkreditlånet, samt en større løbende boligopsparing med et højere afdrag. Regner vi på en nedkonvertering fra 2,5% til 1,5% med afdrag, er der et ydelsesfald på 140 kr. efter skat pr. mio. Samtidig stiger afdraget med 430 kr. Over et låns løbetid er der på den gode side af 100.000 kr. at spare pr. mio. før skat. Omkostninger er tjent hjem på knap 2½ år, og kurstabet er tjent hjem efter yderligere 2 år.

Der er i dag omkring 200.000 boligejere, som har en rente på 2,5% eller højere, som en nedkonvertering især henvender sig til. Også for visse boligejere med 2%-lån kan det give mening at konvertere ned til 1,5%, hvor det særligt vil være i forbindelse med øvrige ændringer på lånet, som lånestørrelse, løbetid eller afdragsprofil. Der er i omegnen af 400.000 boligejere med 2%-lån.

God påske for konverteringslystne boligejere
I torsdags, hvor de første påskefrokoster løb af stablen i Danmark, var store dele af markederne åbne i det øvrige Europa. Og netop torsdag landede der PMI-tal for eurozonen, som er et af de vigtige og dikterende nøgletal for rentefaldet i 2019.

De europæiske renter tikkede i torsdags nedad ovenpå PMI-tallene. Det rentefald rammer Danmark i dag med en vis forsinkelse på grund af helligdagene, og derfor ser vi kursen på 1,5%-lånet kravle op og gøre konverteringen yderligere en lille spids bedre for boligejerne. Kursen går fra 98,6 til lige under 99.

Påskens tal satte en tyk streg under den seneste tids aktuelle svaghed i særligt tysk industri. Svagheden i nøgletallene er med til at bibeholde rentefaldet, som vi har været vidne til i 2019, og som altså har været med til at åbne op for konverteringsmuligheder for hundredetusindvis af boligejere.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.