IFO-tal skuffer - bedring i tysk økonomi lader vente på sig

Mand læser avis

Med et fald i det overordnede IFO-indeks fra 99,6 til 99,2 vingeskyder dagens tal forhåbningerne om en vending i opadgående retning efter en længere periode med afmatning i Europas største økonomi.

Tysk økonomi synes dog stabiliseret over de seneste måneder – indekset ligger i april over niveauet i februar, men overordnet ligger vi i et ganske beskedent og skuffende niveau. Både vurderingen af det nuværende forretningsklima og forventningerne til fremtiden falder en smule i april.

Skærtorsdag viste et survey blandt indkøbschefer i de store tyske virksomheder, de såkaldte PMI-tal, at tysk industri stadig er ganske presset, mens resten af økonomien er i udmærket form. Dagens tal spejler den besked. Det overordnede IFO-tal dækker over udviklingen i både handel, fremstillingen og byggeriet, og under overfladen kan man se at byggeriet og servicesektoren går frem mens handel og fremstillingssektoren viser blødhed.

10-årige renter omkring nul – men ikke mange måneder endnu
Tysk økonomi er stadig underdrejet, men vi har dog fået forskellige signaler fra både Tyskland og resten af Europa, der peger på, at det værste er bag os. Men det er afgørende, at vi snart går fra stabilisering til mere klar fremgang. Europæisk økonomi har været ramt af en længerevarende opbremsning, der har sendt både tysk og europæisk økonomi ned på så svage vækstniveauer, at der ikke skal store chok til, at økonomien går helt i stå. Det er også baggrunden for det kraftige fald i renterne, vi har oplevet – fald som i slutningen af marts sendte danske 10-årige renter i negativt territorie og som også i dag holder 10-årige renter i både Tyskland (3bp) og Danmark (11bp) på lave niveauer marginalt over nul.

Tegn på bedring i Kina, udsigt til nedtrapning af handelskrigen og med udsættelsen af Brexit på plads, så venter vi at se en bedre udvikling hen over sommeren. Det bør også bidrage til at trække op i renterne. Men signaler fra Tyskland lader altså vente på sig, og det holder indtil nu renterne i bund.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.