Eksporten, der ikke krydser grænsen, boomer

Mand cykler i byen

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var et overskud på betalingsbalancen på hele 13,6 mia. kr. i februar.

Overskuddet på betalingsbalancen i januar og februar samlet set er dermed steget med 5,5 mia. kr. over det seneste år. Det er særligt et stort overskud på handel med vare på hele 9,0 mia. kr., der har drevet overskuddet op. Her regner varer, der aldrig har passeret Danmarks grænse, sig for hele 60%, svarende til 5,4 mia. kr. Det er bestemt bemærkelsesværdigt, da det betyder, at eksporten fra danske datterselskaber mv. i udlandet har været større end den traditionelle eksport, der sker fra dansk jord.

Det vidner om, at eksporten fra danskejede virksomheder har været stærkere, end de traditionelle eksporttal ellers viser. Det er den samlede eksport både inden og uden for landets grænser, der indgår i nationalregnskabet. Den stærke fremgang i eksporten vil dermed også give et solidt vækstbidrag til væksten her i starten af 2019.

Det er super vigtigt, da det vidner om, at de danske eksportvirksomheder både herhjemme og i udlandet står rigtig stærkt i den globale konkurrence og endnu ikke er blevet tydeligt mærket af den seneste svækkelse i den globale økonomi. Det er også vores opfattelse, at de danske eksportvirksomheder generelt står godt rustet til at imødegå en yderligere svækkelse i den globale økonomi – også i form af et hårdt brexit.

Figur: Eksporten, der ikke krydser grænsen, boomer

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.