Største travlhed i realkreditinstitutterne i 4 år - Konverteringsbølge giver boom i lånetilbud

Friske tal fra Finans Danmark viser, at realkreditinstitutterne gav boligejere og virksomheder 35.849 lånetilbud i april.

Det er det højeste antal lånetilbud på en enkelt måned siden april 2015. Dengang konverterede boligejerne til 2%-lånet, mens de i dag konverterer til 1,5%.

Der har været rigtig travlt i april, hvor vi med al tydelighed har kunne mærke den store interesse for at konvertere ned i rente. Det store boom i lånetilbuddene i april sker helt og alene som følge af den massive konverteringsbølge, som i samme måned rullede ind over landet, hvor boligejere har kastet sig over 1,5%-lånet.

Ved udgangen af april lød opsigelsesfristen for mange boligejere, som ønsker at skifte det eksisterende lån ud med 1,5%-lånet, som er den altoverskyggende favorit i øjeblikket. Samlet set blev der indfriet fastforrentede lån fra boligejere og virksomheder for 100 mia. kr., hvor særligt låntagere med fastforrentede lån med 2% og 2,5% i rente har stået for konverteringerne i denne ombæring.

Næste frist lyder ved udgangen af juli, og vi forventer med de nuværende kursniveauer, at der nemt kan gå hen og blive ret så travlt i de kommende måneder.

Mere end 80% af lånetilbuddene med fast rente
Konverteringsbølgen giver de fastforrentede lån vinger i lånetilbuddene. I Totalkredit skød interessen i vejret i april, og de fastforrentede lån stod for 81% af lånetilbuddene i april.

De fastforrentede lån stod i forvejen for en høj andel, som skyldes flere faktorer. Rentefaldet, som vi har været vidne til i 2019, har især være forbeholdt lån med lang rentebinding. Det betyder, at forskellen mellem kort og lang rentebinding er minimeret og er i dag på et 10-årigt lavpunkt. Hertil skal så lægges, at bidragssatsen er steget mest på lån med kort rentebinding, og det øger yderligere argumentationsrækken for boligejerne til at vælge rentesikringen til. Samtidig er der gennem den senere årrække kommet flere tiltag fra myndighedernes side. Senest ved indgangen til 2018 med God Skik i Boligkredit, som blandt andet begrænser lån med helt kort rentebinding.

I gennemsnit har de fastforrentede lån stået for 72% af lånetilbuddene i 2019. I 2018 var andelen 60% og 53% i 2017. Vi forventer den store interesse for fastforrentede lån fortsætter.

Figur: Antal lånetilbud fra realkreditinstitutterne

Jeppe Juul Borre

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Her stiger priserne fortsat i København

Det Københavnske ejerlejlighedsmarked er bremset op efter en årrække med stor handelsaktivitet og priser, der mellem 2013 og 2018 steg omkring 80% i gennemsnit. Nu er situationen en anden.
Økonomiske analyser | 2 min

Boligejerne afdrager som aldrig før på boliglånet

Finans Danmarks Udlånsstatstik over alle realkreditlån i Danmark viser, at danske boligejeres afdrag på realkreditlån lød på rekordhøje 18,6 mia. kr. i 1. halvår. Afdragene i år stikker samme periode i 2018 med mere end 1 mia. kr.
Økonomiske analyser | 3 min

Fast rente har massivt vokseværk hos boligejerne – stiger til det højeste i 10 år

Nye tal fra Finans Danmark viser, at de fastforrentede lån har massivt vokseværk på de danske villaveje.