Handelskrig leverer nyt fald i danske boligrenter - afdragsfrit 1,5%-lån sender kærlige blikke mod kurs 100

De danske realkreditrenter fortsætter nedturen her til morgen, hvor vi kan konstatere kursstigninger på de fastforrentede lån til et niveau, vi ikke tidligere har været vidne til.

Det 30-årige fastforrentede 1,5%-lån med afdrag har lagt pæn afstand til kurs 100 og er i dag lukket for fjerde dag i streg og har ikke umiddelbart udsigt til en genåbning. Her står 1%-lånet derimod på spring, som nu er at finde til en kurs omkring 96,4.

På den afdragsfrie front lægger 1,5%-lånet afstand til 99 og begynder så småt at sende kærlige blikke mod kurs 100 med en aktuel gennemsnitskurs omkring 99,50. Såfremt kursen ryger over 100, står der endnu ikke et lån klar i kulissen til at tage over.

Vi har aldrig før været vidne til så høje kurser på fastforrentede lån med så lave renter. Man kan med forsigtighed i stemmen godt kalde det for en ny renterekord. Renterekorden er såmænd god nok, men forsigtigheden bunder i, at en ny rekord kan skabes igen med et lillebitte nøk op på kursen igen i morgen. Den store renterekord kommer først, hvis der åbnes nye lån med endnu lavere renter. Det skal dog ikke tage noget fra det faktum om, at boligejerne lige nu står over for den mest gunstige mulighed for rentesikring, som vi nogensinde har været vidne til.

Den altdominerende faktor i rentefaldet ser vi fra handelskrigen, hvor bekymringer styrer markederne i massiv grad. I går sendte Kina en salve afsted med nye ideer til handelspolitiske tiltag, som sender aktiemarkederne i rødt og renterne i bund. Det kommer desuden ovenpå ny politisk uro i Italien, som også har bidraget til yderligere rentefald herhjemme og for danske boligejere.

Rentefaldet og kursstigningen på de fastforrentede lån kommer boligejere til gode i bred forstand. De fastforrentede lån er nemlig den altoverskyggende favorit i øjeblikket, og efterspørgslen kommer lige fra boligkøbere til eksisterende boligejere, som lægger lån om. Vi var i april vidne til en konverteringsbølge i et omfang, vi ikke har oplevet siden 2015, hvor 2%-lånet for første gang kom på banen. Næste opsigelsesfrist er ved udgangen af juli, og en ny bølge kan bestemt godt komme på tale. Det er min klare forventning.

Figur: Kursudvikling på toneangivende 30-årige fastforrentede lån

Kilde: Nasdaq OMX og Totalkredit

Jeppe Borre

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Boligejere med kortest rentebinding får ny rekordlav rente

Nu melder boligejere med den korteste rentebinding sig også ind i striben af renterekorder, som vi har været vidne til i 2019. Boligejere med F-kort i Totalkredit får i dag fastsat ny rente gældende pr. 1. juli.
Økonomiske analyser | 4 min

Sunde offentlige finanser bør ikke omsættes til en ekspansiv finanspolitik

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var et overskud på de offentlige finanser på 7,2 mia. kr. i første kvartal 2019. Det er et ganske pænt overskud, der viser, at dansk økonomi fortsat er inde i en god gænge.
Økonomiske analyser | 3 min

Solid udvikling på boligmarkedet i 1. kvartal 2019 – prisfald i København

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på boliger i 1. kvartal 2019.