Nationalbanken vil ikke følge rentenedsættelse fra ECB

Mand der læser avis

Vi forventer nu, at ECB nedsætter den ledende rente med 0,10 procentpoint til -0,5% og genstarter QE-programmet ved det pengepolitiske møde i september.

Baggrunden er først og fremmest, at inflationsforventningerne er faldet markant til et niveau omkring 1,25%. Det er betydeligt under ECB’s målsætning om at holde inflationen under, men tæt på 2% på mellemlangt sigt. Samtidig er væksten i euroområdet relativt svag, og der er opstået betydelig usikkerhed om de fremtidige vækstudsigter. Det er en kedelig udvikling, der har fået ECB’s præsident Mario Draghi til at løfte sløret for, at ECB nu vurderer mulighederne for at lempe pengepolitikken yderligere.

Vi forventer som udgangspunkt ikke, at Nationalbanken følger trop med en rentenedsættelse på 0,10 procentpoint. Det skal ses i sammenhæng med, at kronen siden midten af maj er blevet handlet i et relativt svagt niveau over for euroen på omkring kurs 7,468. Det er kursniveauer, der så sent som i december 2018 og i starten af 2019 fik Nationalbanken på banen med støtteopkøb af kronen for at imødegå en yderligere svækkelse over for euroen.

Set i det lys kan en pengepolitisk lempelse fra ECB give anledning til et kærkomment styrkelsespres på kronen. Når det er sagt, så kan der åbne sig et vindue for en dansk rentenedsættelse, hvis kronen løbende styrkes frem mod det pengepolitiske møde i ECB i september. Der er således også plads til, at Nationalbanken kan nedsætte renten med 0,10 procentpoint til -0,75%, som Nationalbanken tidligere har indikeret, er den nedre grænse for den negative rente.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.