Boligejere med kortest rentebinding får ny rekordlav rente

Lang række af hvide rækkehuse

Nu melder boligejere med den korteste rentebinding sig også ind i striben af renterekorder, som vi har været vidne til i 2019. Boligejere med F-kort i Totalkredit får i dag fastsat ny rente gældende pr. 1. juli.

Lånene har halvårlig rentebinding og siden nytår, hvor lånene fastsat ny rente sidst, så er renterne gået én vej, og det er ned.

2019 har budt på et væld af rekorder på boliglån, og strømmen fortsætter i dag, hvor lån med korteste rentebinding rammer den laveste rente, vi endnu har været vidne til. På nye F-kort-lån lyder renten fra på mandag på rekordlave -0,43%, så rekordernes tid er endnu ikke forbi.

F-kort har overtaget scenen fra F1-lånet, som lånet til boligejere med korteste rentebinding. Ser vi isoleret set på F-kort og F1 i Totalkredit/Nykredit, står F-kort i dag for 68%, mens F1 står for 32%.

Boligejernes F-kort-lån er fordelt på fem forskellige obligationer med fem forskellige renter, hvor der er negativ rente over hele paletten. De øvrige renter ligger i intervallet fra -0,40% til -0,29%. Hvilken rente, man har, afhænger af, hvornår lånet er optaget (se boks nederst).

Et lidt vildt perspektiv på de lave renter er, at renterne er banket så meget i bund, at en del boligejere med et afdragsfrit lån rent faktisk oplever at afdrage på lånet. Det skyldes, at den negative rente på F-kort kommer boligejerne til gode i form af et afdrag på lånet – også selvom lånet er afdragsfrit.

Siden sidste renteregulering for et halvt år siden er den halvårlige rente, som ligger bag F-kort-lånene, faldet med 0,13%point. Det betyder, at afdraget på lånene i de fleste tilfælde stiger med i omegnen af 100 kr. om måneden pr. mio. i forbindelse med rentereguleringen. På et nyt afdragsfrit F-kort-lån med en rente på de -0,43% afdrager man i alt på den gode side af 2.000 kr. pr. mio. i løbet af det næste halve år, til lånet rentereguleres igen.

En hovedårsag til den rekordlave rente på boligejernes lån med variabel rente skyldes den ekstremt lempelige pengepolitik i den europæiske centralbank, ECB. Her har man fortsat den første renteforhøjelse siden 2011 til gode, som på det seneste desuden er skudt endnu længere ud i horisonten. Blikket er lige nu rettet mod yderligere pengepolitisk lempelser frem for pengepolitiske stramninger, som Mario Draghi fra ECB i sidste uge gav udtryk for på en tale. Det gav på et splitsekund rentedyk i markederne – også på boligejernes F-kort-lån. Vi ser på nuværende tidspunkt ingen umiddelbar fare for, at negativ rente på F-kort-lån bliver et overstået kapitel i år. Første renteforhøjelse fra ECB er som minimum skudt til et godt stykke ind i 2020, som fortsat vil holde renten i kort snor.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 2 min

Nye prisfald på ejerlejligheder i marts - især København trækker ned

Ifølge Boligsiden faldt ejerlejlighedspriserne på landsplan med 0,8% i marts og samlet set er ejerlejlighedspriserne nu faldet 1,4% siden årsskiftet. Efter sæsonkorrektion er der samlet set også tale om et prisfald på 1,4% på ejerlejligheder siden årsskiftet.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde