USA - Svage jobtal nærer ængstelsen i markedet

Svag jobvækst efter handelspolitisk eskalering har næret ængstelsen.

USA skabte i maj 75.000 nye jobs mod forventede 175.000. Det er i den klart svage ende, og dertil blev de seneste to måneders tal nedjusteret med yderligere 75.000. Man bør huske, at jobskabelsen ofte svinger betydeligt måned til måned, men dagens tal hjælper ikke med at dæmpe bekymringerne om holdbarheden af det amerikanske opsving. En bekymring, der på det seneste er blevet næret af Trumps pludselige forværrede protektionisme - dels via nye handelspolitiske angreb på Kina for en måned siden dels via sidste uges toldangreb på Mexico, der vel bedst kan betegnes som en ganske kontroversiel sammenblanding af handels- og immigrationspolitik.

Mere blandede signaler på det seneste

Blandede tal fra USA på det seneste har forstærket ængstelsen for et negativt økonomisk gennemslag fra handelskrig og global svækkelse på amerikansk økonomi. Således viste enkelte erhvervstillidstal tidligere på måneden uventet stor svækkelse i både industri og servicesektor, mens tal fra det private analyseinstitut ADP så sent som onsdag viste næsten stilstand i beskæftigelsen i maj. Modsat viste det toneangivende ISM for servicesektoren samme dag bedring i både hovedindeks, ordrer- og beskæftigelseskomponenter. Dagens svage jobrapport vil medvirke til at holde liv i pessimismen.

Økonomien er stadig robust, men handelskrig er en betydelig trussel

Trods svage jobtal i maj, er der endnu ikke klare tegn på at USA’s økonomi er gået i stå, men det kan selvfølgelig komme endnu, hvis handelskrigen forværres voldsomt, og man kan jo stadig blive helt i tvivl om, hvorvidt Trump og hans stab ved, hvad de har med at gøre. Vi venter dog ikke, at det kommer så vidt, at USA går i stå, men markedet ser i stigende grad behov for, at Federal Reserve må sænke renten for at holde gryden i kog.

Stadig masser af job - optimistiske forbrugere

Dagens jobrapport må tegnes som skuffende, men set over de seneste måneder er den gennemsnitlige fremgang stadig robust. Så længe jobmotoren virker i USA, så forbliver forbrugerne typisk glade. Forbrugertilliden ligger i flere målinger omkring de højeste niveauer i årtier. Det er først og fremmest rekordlav arbejdsløshed og rigelighed i jobmuligheder, der bidrager til den optimisme hos de så afgørende amerikanske forbrugere. En måned med svag beskæftigelsesfremgang ændrer ikke i sig selv de forhold.

Timelønningerne steg over det seneste år 3,1% (forventning 3,2%), hvilket er det laveste niveau, vi har set siden efteråret 2018. Med en arbejdsløshed på 3,6% (laveste siden slut-60erne) bør retningen dog fremadrettet pege opad, hvis ikke økonomien for alvor taber luft.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Fed sænker renten, men skuffer markedet

Federal Reserve sænkede her til aften renten, men dens signaler vil skuffe markedet
Økonomiske analyser | 2 min

Nyt spansk valg intet stort chok for markederne

Spaniens fungerende Premierminister, Pedro Sanchez, har kaster håndklædet i ringen og opgiver regeringsdannelsen - det betyder valg til november. Det vækker næppe voldsom markedsmæssig bekymring.
Økonomiske analyser | 4 min

Nationalbanken forventer stigende huspriser, og sender 177.000 kr. mere i lommen på husejerne

Nationalbanken har netop offentliggjort deres september-analyse af udsigterne for dansk økonomi og for udviklingen i huspriserne. Nationalbanken forventer, at huspriserne fortsat vil stige i de kommende år.